Regimul alimentar al diabeticului

Regimul alimentar este esențial în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajută la ținerea sub control a glicemiei și la evitarea complicațiilor diabetului.

Doamna dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulator și Medicină Preventivă (CMDTAMP) București, ne oferă, în cele ce urmează, informaţii utile privind regulile de bază ce trebuie respectate în regimul pentru diabet.

Reporter: Emilia Radu – Doamna dr. Livia Firan, care este regimul pe care trebuie să-l urmeze o persoana diagnosticată cu diabet?

regim alimentar diabetic

Dr. Livia Florentina Firan: Regimul diabeticului este cel mai precis sau exact regim, pentru că fiecare pacient care intră în contact cu medicul diabetolog trebuie să înțeleagă, de la bun început, că va trebui să-și uite obiceiurile alimentare pe care le-a avut până când a intrat în cabinet. Începând din următoarea zi va respecta un orar de mese, la ore fixe. Trebuie să-și cântărească toate cantitățile de mâncare obligatorii – și mă refer la fructe, lactate, pâine, făinoase și cartofi. Deci sunt niște categorii alimentare la care un diabetic are acces, dar nu are voie să depășească anumite cantități, și trebuie să le combine corect. Este obligat să manânce trei mese principale și două gustări. Ca gustare noi indicăm câte un fruct, pentru că avem nevoie de proteine animale, dar și de cele vegetale. Și atunci, obligatoriu, mâncăm puțin, des și avem cinci mese. Când pacientul este dependent de insulină, aici mai trebuie să adăugăm încă o gustare în plus, deci va avea trei mese principale și trei gustări. Aşadar, în funcție de tipul de diabet așa vor fi aranjate și mesele. În funcție de individ, de activitatea fizică, de activitatea de zi cu zi, noi trebuie să ne adaptăm cu mesele și cu regimul de viață strict la pacient. Adică, dacă un pacient lucrează noaptea, chiar dacă face insulină, va trebui să mă adaptez și schimbăm puțin mesele. Va putea să consume și în timpul nopții, dacă se impune. Există diverse categorii de pacienți, în funcție de efortul fizic pe care îl fac. Una este dieta unui muncitor care lucrează foarte mult, alta este a unui intelectual, a unui elev, a unui student – diferă în funcție de activitatea prestată pe 24 de ore. În plus, fiecare activitate fizică, inclusiv mersul pe jos, la un diabetic este un efort și atunci glicemiile scad. Noi trebuie să învățăm pacientul să se adapteze atât la efortul fizic, cât și la programul zilnic pe care îl are. Prin urmare, noi nu tratăm boala, tratăm individul.

Reporter: Spuneați că sunt permise și fructele. Care fructe și pentru ce tip de diabet?

Dr. Livia Florentina Firan: Avem tabele cu fructele permise care pot fi mâncate zilnic și sunt în funcție de conținutul în zaharuri. Deci sunt permise aproape toate, cu mici excepții care pot duce, prin consum, la glicemii exagerate.

Reporter: Care sunt excepțiile?

Dr. Livia Florentina Firan: Strugurii, prunele pergamute, rodiile, bananele – toate au hidrați de carbon mai mult decât ar trebui să consume un pacient. Dar uneori le permitem și pe acestea, mai ales celor care fac insulină, pentru că ei își pot regla glicemia cu insulina rapid. Insulina acționează imediat și atunci își pot scade glicemiile. Dar vorbim de cei care își permit să-și facă insulina rapid, la un consum de dulciuri.

Reporter: Dulciurile pe baza de îndulcitori, cele care se găsesc în magazine, sunt indicate ?

Dr. Livia Florentina Firan: Pot gusta de curiozitate, dar, cel puțin eu, încerc să-i sfătuiesc să-și facă în casă cu îndulcitori, rețete există și sunt mai sigure. De asemenea, îi sfătuim, în general pe toți, să-și facem dulciurile în casă, cele care pot fi făcute în casă, mă refer la prăjituri, la plăcinte, la dulciurile tradiționale.

Reporter: În ce cantitate se pot consuma?

Dr. Livia Florentina Firan: Ca și fructele, la diabetici sunt multe în cantități limitate. Este firesc să încercăm să ne limităm, să nu mâncăm pe săturate niciun fel de aliment, dar mai ales dulciurile.

Interviu realizat de Emilia Radu


*Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate