Perele: recomandări terapeutice

Aromate şi zemoase, perele sunt extrem de bogate în principii bioactive ce hrănesc şi sunt benefice întregului organism. Ce conţin mai exact perele şi cum putem beneficia de propietăţile acestor delicioase fructe de toamnă, precizează doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Livia Nena

Livia Nena, biolognutriționist: Perele conţin apă cam 8%, conţin tanin, pectine, celuloză, minerale şi oligoelemente, cum ar fi: zinc, cupru, fier, mangan, iod, precum şi vitaminele A, B şi C. Datorită conţinutului, ele sunt indicate în tot soiul de afecţiuni, dar o să subliniez faptul că principalele proprietăţi ale perelor sunt cele diuretice, laxative,  remineralizante, nutritive şi astringente. Ele pot fi întrebuinţate în tratarea diferitelor afecţiuni, cum ar fi cele renale, bolile cardiovasculare, precum şi în prevenirea unor  probleme ce apar din cauza unui sistem imunitar scăzut (ridică foarte mult sistemul imunitar). Prin urmare, beneficiile perelor sunt următoare:

  • Combat efectele stresului;
  • Efect revigorant în cazul asteniilor;
  • Indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului;
  • Grăbesc vindicarea acneei;
  • Înlătură oboseala şi surmenajul;
  • Stimulează formarea globulelor roşii. Prin urmare, sunt foarte bune în cazul anemiilor;
  • Sporesc capacitatea de produceer a celulelor cu rol imunitar. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut pot beneficia în urma unor cure cu pere;
  • Ameliorează stările febrile;
  • Grăbesc vindecarea litiazei renale;
  • Sunt bune în profilaxia infecţiilor urinare recidivante;
  • Calmează tusea;
  • Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide;
  • Înlătură constipaţia, datorită conţinutului mare de fibre;
  • Influenţează scăderea colesterolului.

perePerele, prin conţinutul de vitamine şi minerale, sunt fructe cu acţiune puternic antioxidantă. Conţinând multă vitamina A, perele au un efect benefic asupra ochilor. Potrivit unui studiu publicat în arhivele de oftalmologie, trei porţii de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariţie a degerenscenţei maculare. Aceasta datorită conţinutului în principii antioxidate care vitalizează retina şi circulaţia retiniană. De asemenea, perele conţin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. Cancerul pulmonar: o porţie de pere pe zi este asociată cu un risc mai  scăzut de cancer pulmonar. Persoanele care consumă pere au risc mai scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, pentru că perele conţin o cantitate destul de importantă de fibre. Coaja perelor conţine o substanţă specială ce acţionează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni. Prin urmare,  stopează dezvoltarea cancerului ovarian şi cel al prostatei. Foarte important: sunt hipoalergenice! Se recomandă consumul de pere chiar şi la copii de vârste foarte mici, sub  formă de piure, pentru că perele sunt foarte hrănitoare. Trebuie reţinut faptul  că perele sunt fructe cu un indice glicemic mare, ca şi prunele.

Reporter: Deci, diabeticii nu se pot bucura de pere.

Livia Nena, biolognutriționist: Se pot bucura de pere, dar ca şi prunele, în limita hidraţilor de carbon admişi în regimul respectiv.

Reporter: În ce cantitate pot fi consumate  în dietele de slăbire?

Livia Nena, biolognutriționist: În curele de slăbire, mai ales în cele în care cantitatea de glucide este redusă, perele nu sunt recomandate! Conţin foarte multă fructoză (mai ales cele de toamna foarte coapte) şi sunt calorice!!

Reporter: Căror categorii de persoane sunt recomandate curele cu pere şi sub ce formă se pot consuma?

Livia Nena, biolognutriționist: Sunt recomandate persoanelor anemice, persoanelor care prezintă astenie, persoanelor care sunt la un potenţial minim din punct de vedere nervos. Aceştia, în fiecare zi pot consuma între 500 gr şi un kilogram de pere, ca atare, sub formă de suc sau sub forma de salată de fructe (în combinaţie cu alte fructe).  În zilele respective hrana trebuie să fie una uşoară  pentru a se beneficia, cu adevărat, de aceste fructe minunate.

Fructele se consumă proaspete, fără a li se îndepărta coaja, de preferinţă. În cazul persoanelor cu stomac sensibil este indicată decojirea acestora. Sub această formă perele au un accentuat efect laxativ şi depurativ.

Sucul  de pere ajută la reglarea digestiei, dar şi la tratarea tusei sau astmului. Sucul de pere poate să scadă aciditatea altor fructe. În acest caz se poate combina cu fructe care sunt mai acide, cum sunt de pildă  portocala şi lămâia.

Vinul de pere este recomandat în cazul litiazei renale şi a celulitei, întrucât sub această formă are efect antiseptic şi diuretic.

Fructele uscate sunt folosite adesea pentru ceaiuri sau decoct, în scopuri terapuetice. Decoctul de fructe uscate se consumă, de preferinţă, neîndulcit. Are efect antiseptic şi astringent.

Pe lângă efectele lor terapeutice menţionate, ele se pot folosi şi în cosmetică.

Reporter: Cum anume?

Livia Nena, biolognutriționist:  Se pot face măşti cu piure din pere, iar aceste  măşti au rol astringent, revitalizant şi totodată hrănitor, ajutând la curăţarea, împrospătarea şi hidratarea tenului. În cazul tenului matur trebuie avut în vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte, pentru că acestea conţin glucoză, iar glucoza poate hrăni foarte bine, mai ales pielea devitalizată.

 

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în această rubrica  au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate