Regimul alimentar în afecţiunile gastrice

Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului care, netratată la timp, se poate transforma în ulcer gastric ( leziune la nivelul mucoasei stomacului) sau ulcer duodenal (leziune în mucoasa duodenului). Tratarea gastritei şi a ulcerului implică, pe lângă tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Livia Nena
Livia Nena

Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie, explică care sunt cauzele apariţiei afecţiunilor gastrice şi cum trebuie să fie alimentaţia bolnavilor de ulcer şi de gastrită hiperacidă.

Livia Nena: Ca şi în cazul altor boli, mecanismul de producere a gastritei hiperacide constă în inflamarea mucoasei stomacale din cauza unei hipersecreţii de acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. În general, cei afectaţi simt o arsură în capul pieptului şi sunt chinuiţi de recurgitaţii acide, adică senzaţia de arsură. O altă senzaţie este una dureroasă, ca urmare a contractării violente a muşchilor stomacului din cauza acidităţii excesive. Prin urmare, în primul şi în primul rând, chiar dacă nu este vorba de aliment, fumatul este unul dintre factorii care accesează apariţia bolii şi intensifică simptomele dureroase. Deci fumatul, clar, trebuie oprit. De asemenea, neglijarea simptomelor dureroase şi continuarea unei vieţi dezordonate, cu practicarea erorilor dietetice amintite mai sus, duce la instalarea bolii ulceroase. Prin urmare, trebuie evitate toate alimentele care determină aciditatea, o secreţie mare de suc gastric.

Reporter: Care sunt aceste alimente?

Livia Nena: Acestea sunt, în general, cărnurile, pentru că acestea cer pentru digestie sucuri gastrice acide, în vreme ce făinoasele cer sucuri gastrice alcaline. Automat se trage concluzia că o persoană care are deja ulcer sau are predispoziţie spre această suferinţă trebuie să evite carnea, carnea de porc, chiar ouăle, pentru că şi digerarea lor cer sucuri gastrice acide. Mesele trebuie să fie servite la ore regulate, fără abateri şi în linişte, adică persoana nu trebuie să fie nervoasă. Mâncarea trebuie să fie bine mestecată. De regulă, băuturile trebuie să fie nu foarte reci şi nu foarte fierbinţi, să fie la temperatura camerei.

Reporter: Ce nu au voie să consume bolnavii de ulcer şi gastrită?

Livia Nena: Alimentele interzise bolnavilor de gastrită hiperacidă şi ulcer sunt: condimentele

(ardei iute, boia, piper, muştar), sare în exces, ciocolată, cafea, băuturi, cum sunt cele tari: rachiu, ţuică, lichior, palincă. Apele minerale trebuie evitate. De asemenea, sosurile nedietetice, cu rântaş, cu grăsimi încinse, cu condimente. Grăsimile trebuie evitate, cum este slănina, cum este untura, margarina. Sunt o serie întreagă de alimente la care trebuie să fim foarte atenţi dacă avem această problemă, pentru că o criză de ulcer este una nedorită şi este foarte greu de suportat.

Reporter: Bolnavii de ulcer şi gastrită au un regim alimentar, care este acesta?

Livia Nena: Se face un regim o săptămână: din 3 în 3 ore se bea o cană cu lapte cald, pe lângă alte alimente uşoare, cum ar fi oul fiert moale, supele de orez stercurate, arpacaşul, cu un adaos de unt de casă proaspăt, fulgi de ovăz, griş, frişcă proaspătă. Mâncărurile trebuie să fie moderate ca temperatură şi asta contează foarte mult. De exemplu, după două săptămâni se recomandă supe de zarzavat strecurate prin sită, perişoare dietetice fierte, diferite prăjituri dietetice (biscuiţi, pandişpan, ecler). Trebuie să se ţină cont, în această perioadă şi în general, ca mesele să fie puţine şi dese, să fie 2-3 mese pe zi şi două gustări.

Reporter: De Crăciun, de exemplu, se pot abate de la regim?

Livia Nena: Se pot abate, dar cu riscuri. Cei care au avut şi au un ulcer deschis, deci încă rană se abat cu consecinţe destul de mari. Cei care au un ulcer închis şi cei care au predilecţie la aşa ceva se pot abate, dar alimentele trebuie preparate mai mult copt, mai mult înăbuşit, nu prăjit.        

Reporter: De sărbători, pot consuma un pahar de vin sau de ţuică?

Livia Nena: Vă daţi seama că, în momentul în care ai rană la nivelul stomacului şi inflamată mucoasa stomacului, o băutură tare este sinucidere curată. Se poate bea un vin natural, un pahar maxim şi numai în timpul meselor, pentru că nu trebuie să fie pe stomacul gol, trebuie consumat ceva pentru că acest alcool trebuie să intre în stomac pe un pat de mâncare.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informaţiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ şi nu înlocuiesc consultul medical de specialitate