“ORIZONT”, un thriller 100% românesc, va avea premiera mondială pe 20 Noiembrie

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan, “Orizont”, va avea premiera mondială, la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul Tallin Black Nights Film Festival (13-29 Noiembrie 2015).

Pelicula, o adaptare liberă după nuvela “Moara cu noroc” de Ioan Slavici, a fost inclusă în competiţia oficială a celei de-a 19 ediţii a prestigiosului eveniment din capitala Estoniei.

Premiera mondială va avea loc în prezenţa echipei, vineri 20 noiembrie, de la ora 18.00 la Apollo Kino Solaris 3.

Tallin Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind considerat de categoria A, alături de festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneţia, Locarno, Karlovy Vary.

“Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul’, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleş, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă, Elena Purea.

“Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, “Orizont” nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a  intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic” declară regizorul Marian Crişan. “Filmul e construit pe intriga originală clădind tensiunea în jurul lui Lucian, un tată şi un soţ care ajunge la extreme pentru a-şi proteja familia”, mai adaugă Marian Crişan.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Pădureţu iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume.

În 2008 Marian Crişan câştiga cu “Megatron” trofeul Palm D’Or la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj. Doi ani mai târziu debutează în lungmetraj cu producţia “Morgen”cu care câştigă Premiul Special al Juriului şi Premiul Ecumenic la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Premiul de regie la Wiesbaden, dar şi peste alte 15 importante distincţii. În 2012, al doilea lungmetraj “Rocker” are premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

“Orizont” este produs de Solar Indiejuction, Mandragora Movies şi Rova Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Producători : Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu, Marian Crişan.

În România “Orizont” va fi lansat în cinematografe, pe 12 Februarie 2016.