Cinematografia românească în lumina reflectoarelor la Festivalurile de film european din Canada

În a doua jumătate a lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, se desfășoară în Canada mai multe festivaluri de film european, în organizarea ambasadelor, a consulatelor sau centrelor culturale din statele membre UE, a asociațiilor comunităților etnice și a Delegației UE în colaborare cu parteneri locali, cum ar fi Canadian Film Institute. România este reprezentată prin filme recente în toate aceste festivaluri.

Publicul larg canadian va putea urmări ”Love building” (regia Iulia Rugină) la 1 decembrie, în cadrul Festivalului de film european de la Vancouver, care se desfășoară între 27 noiembrie – 9 decembrie, ”O poveste de dragoste – Lindenfeld” (regia Radu Gabrea) la 26 noiembrie, în cadrul Festivalului de film european de la Toronto, care se desfășoară între 14 – 24 noiembrie, ”Closer to the moon” (regia Nae Caranfil) la 30 noiembrie, în cadrul Festivalului de film european de la Ottawa, care se desfășoară între 20 noiembrie – 10 decembrie. La Festivalul de film european de la Calgary (12-15 noiembrie), organizat prin inițiativa și implicarea asociațiilor culturale ale comunităților etnice, printre care Asociația culturală româno-canadiană din Calgary este membru fondator al evenimentului, a fost prezentat, la 12 noiembrie, filmul ”Aferim!” (regia Radu Jude). Actorul și interpretul Ioan Gyuri Pascu a fost invitatul de onoare al Galei care a deschis Festivalul european de la Calgary.

Festivalurile de film european din Canada sunt evenimente culturale prestigioase, care au crescut în vizibilitate și prestanță de la an la an – Festivalul de film european de la Ottawa sărbătorește, în acest an, cea de-a 30-a ediție și a devenit deja un reper cultural al toamnei pentru publicul larg din regiune. Aceste Festivaluri sunt o fereastră deschisă către Europa și o ocazie pentru România de a prezenta un produs cultural bine primit de critica de specialitate și lucrări vizionate și premiate la unele dintre cele mai importante festivaluri internaționale.