Proiectul de buget pe anul viitor

Rdiojurnal – Realizator: Constanţa Comănici – Proiectul de buget pe anul viitor va cuprinde majorarea pensiilor cu 5% şi creşteri de salarii din sectorul public decise de parlament şi de Guvernul Ponta – a anunţat ministrul finanţelor, Anca Dragu. De asemenea, sunt prevăzute mai multe chetuieli pentru investiţii. Calculele guvernului se bazează pe o creştere ecnomică de pete 4% şi un deficit sub 3%.
Reporter: Petruţa Obrejan – Viitorul proiect bugetar va păstra majorările salariale pentru angajaţii din sectorul public, majorări care vor fi acordate – spunea ieri ministrul finanţelor, Anca Dragu – într-o singură tranşă. Potrivit acesteia, măsurile adoptate de către parlament la propunerea guvernului anterior şi care vor avea efect în 2016 indică o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde de lei. Pe de altă parte, executivul estimează şi o creştere a veniturilor nominale cu 1,6%. Anca Dragu mai spunea că bugetul pe 2016 acordă o atenţie deosebită investiţiilor publice, valoarea acestora urmând să ajungă la 37,7 miliarde de lei, jumătate provenind din fonduri europene şi jumătate de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte pensiile, ministrul finanţelor a precizat.
Anca Dragu: Am inclus în bugetul de anul viitor creşterea pensiilor publice, Pilonul I, practic cu 5%. Pilonul II, într-adevăr, este o politică pentru diminuarea presiunii demografice care se exercită asupra pensiilor publice şi este o politică importantă în contextul [message_box title=”MESSAGE TITLE” color=”red”]ADD_CONTENT_HERE[/message_box]
politicii de pensii pe termen lung.
Reporter: Potrivit ministrului, proiectul de buget pentru 2016 va fi dat publicităţii vineri sau cel mai târziu sâmbătă dimineaţă prin postarea sa pe site-ul ministerului, urmând să intre mai apoi în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare să fie adoptat în guvern.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 decembrie)