Aproape jumătate din grădiniţele din Republica Moldova au fost renovate cu bani oferiţi de Guvernul României

Aproape jumătate din grădiniţele din Republica Moldova au fost renovate din fondurile unui grant de 20 de milioane de euro oferit de  Guvernul României. Lucrările la 660, din cele 774 de grădiniţe incluse în programul de renovare, au fost deja încheiate. Are mai multe informaţii colega noastă de la Radio Chişinău, Ina Guţu.

Reporter: Ne dorim ca toate fondurile pe care le furnizăm Republicii Moldova pentru dezvoltare să fie la fel de bine valorificate ca în cazul acestui  proiect – a menţionat în deschiderea evenimentului, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

Marius Lazurca: Valorificarea merge foarte bine. Ne aşteptăm ca în 2016 fondurile dedicate să fie cu totul utilizate, astfel încât să putem trece la  etapa următoare în care noi şi noi grădiniţe să poată fi reparate din  fondurile române.

Reporter: În cele 660 de instituţii preşcolare renovate până acum s-au realizat lucrări de reparaţii interioare, s-au intalat sisteme de încălzire, s-au schimbat acoperişuri, s-au construit blocuri suplimentare. Grădiniţa Andrieş din oraşul Ungheni, frecventată de 320 de copii a primit pentru reparaţii aproape 140 de mii de euro./eradu/ Directorul instituţiei Maria Luca:

Maria Luca: Guvernul român a alocat 3.326.000 de lei. Au fost folosiţi pentru reparaţia capitală a acoperişului, reparaţia capitală a gardului, pavaj, terenurile copiilor şi şase blocuri sanitare. Grădiniţa este din anul 1980. De vânt, de ploi, de ninsori, geamurile au putrezit. Acoperişul curgea, erau nişte condiţii extraordinare.

Reporter: Au fost reparate grădiniţe din fiecare raion al Republicii Moldova, printre care şi cea din localitatea Abdarma, din regiunea autonomă Găgăuză, frecventată de 170 de copii. Viceprimarul localităţii, Igor Guseilov:

Igor Guseilov: Pentru reparaţia acoperişului, procurarea de mobilier au fost alocaţi 1.150.000 de lei. Problema acoperişului era, că am avut acoperiş vechi, din care ploua în săli. Sală sportivă grădiniţa nu a avut. Acum în sala sportivă copiii pot să se dezvolte, să se joace.

Reporter: Amintim că prin programul de asistenţă tehnică şi financiară, România a acordat Chişinăului 20 de milioane de euro bani de care beneficiază  774 de grădiniţe din totalul celor aproximativ 1.400, cât există în Republica Moldova. În şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, care a avut loc la Neptun pe 22 septembrie, s-a decis oferirea a încă 5 milioane de euro pentru continuarea programului de renovare a grădiniţelor din Republica Moldova, suplimentar la cele 20 de milioane deja alocate. Ambasadorul Marius Lazurcă a făcut apel la crearea unei majorităţi parlamentare la Chişinău, astfel încât şi celelalte cinci milioane de euro promise pentru continuarea renovării grădiniţelor să poată fi acordate Republicii Moldova.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie