De la Helsinki la Bucureşti: Elena Mîndru cântă jazz cu Big Band-ul Radio

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (ora 19:00) , alături de formaţia Radio România, sub bagheta dirijorului şi apreciatului compozitor Ionel Tudor , o veţi aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru , stabilită în Finlanda, la Helsinki. Aceasta va interpreta la Sala Radio o serie de compoziţii proprii şi standarde de jazz. Ca de fiecare dată în cadrul serie lunare de concerte prezentate de Big Band-ul Radio sub titlul Jazz pe româneşte , seara va fi prezentată de Florian Lungu , el însuşi o personificare a jazz-ului românesc, a cărui carieră dedicată genului a însemnat mii de emisiuni radio şi TV, un număr considerabil de articole publicate, multe prezentări de festivaluri şi concerte de jazz, precum şi câteva compoziţii cântate de solişti şi formaţii cunoscute.

Elena Mîndru a obţinut în 2012, în Elveţia, premiul al II-lea şi premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition), juriul fiind prezidat de Quincy Jones. Tânăra artistă s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în şcoli europene de prestigiu: este deţinătoare a diplomei de masterat în interpretare şi compoziţie de jazz obţinut, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Royal Academia de Muzică din Århus – Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm – Suedia şi Academia Sibelius din Helsinki – Finlanda şi în prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituţii menţionate.

Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă a Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014, şi Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition – EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.

În 2014, artista şi-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Artista reuneşte alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toţii licenţiaţi ai Academiei Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câştigat competiţia Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015, formaţia Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiţiei EJC din Rotterdam, Olanda.

Elena Mîndru a iniţiat şi organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România. Primul concert din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păuţa, în februarie 2014. Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiţie scrise de compozitori români şi finlandezi, printre care şi lucrări şi aranjamente scrise de cântăreaţa însăşi.

A continuat şirul concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare şi în septembrie 2015 la Târgu Mureş, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, dirijată tot de Sabin Păuţa.

Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care îşi propune să publice cât mai mulţi artişti de jazz, cu precădere artişti români. Are la activ două discuri publicate, la care se adaugă cel mai recent album al formaţiei Bega Blues Band din Timişoara în noiembrie 2015 şi următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, în aprilie 2016, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.

Pentru anul 2016, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuieşte un mini-turneu în România, în vara anului 2016.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.