Revista presei internaţionale, 12 decembrie 2015

Criza refugiaţilor a expus graniţele externe ale Uniunii Europene, iar recentele atacuri din Paris, unde doi suspecţi au intrat în Europa pozând în refugiaţi, au accentuat temerile privind sistemul de verificare de la graniţele exterioare ale blocului european. Presa internaţională comentează ultimele decizii ale Uniunii Europene în această privinţă. Bruxellesul intenţionează să introducă o forţă permanentă de control la frontierele externe – notează „EU Observer”. Ziarul precizează că unitatea specială poate fi mobilizată şi fără consimţământul unui stat membru, dacă se consideră că acesta are nevoie de sprijin la graniţe. Propunerea privind instituirea acestei unităţi este susţinută de Germania şi Franţa şi va fi prezentată săptămâna viitoare, înainte de reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, mai scrie „EU Observer”.
În problema crizei siriene, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat armata rusă să distrugă toate ameninţările la adresa forţelor guvernamentale din Siria – scrie „Stars and Stripes”. În timpul unei reuniuni cu oficiali militari de rang înalt desfăşurată ieri la Moscova, preşedintele Putin a subliniat că armata Rusiei a ajutat la schimbarea situaţiei din Siria, mai ales prin sprijinul acordat forţelor lui Bashar al-Assad. „Russia Today” îl citează, la rândul său, pe preşedintele Putin, care afirmă: „jihadiştii din Siria reprezintă o ameninţare directă la adresa Rusiei. Trebuie distrusă orice ţintă care ameninţă armata rusă ce acţionează pe teritoriul sirian. Din fericire, nu e nevoie de niciun focos nuclear împotriva Statului Islamic”.
Summitul internaţional de la Paris privind schimbările climatice a ajuns la final, cu promisiunea că în această dimineaţă va fi anunţat documentul final al reuniunii, un acord care să prevadă ţinte precise până în 2020 de reducere a emisiilor de carbon – după cum relevă „New York Times”. „Acordul final de la Paris va fi un succes sau un eşec în funcţie de semnalul pe care îl va trimite pe piaţă investitorilor, dacă acest semnal îi va convinge sau nu pe aceştia să îşi scoată banii din combustibilul fosil şi să îi investească în surse de energie cu zero-emisie de carbon”, scrie ziarul american şi apreciază că „dacă acordul va fi un succes, va avea un rol major în transformarea economiei mondiale şi orientarea ei spre energii regenerabile, salvând astfel populaţia globului de la un impact catastrofic asupra climei”.
„Washington Post” subliniază că după China, care a decis măsuri de contracarare a poluării excesive în Beijing, a venit rândul Indiei să impună restricţii mai ales în capitala New Delhi, afectată de noxe cu mult peste limitele admise. „Oficialii indieni încep să caute soluţii de rezolvare a poluării, iar activiştii pentru mediu speră că acest lucru va duce şi la conştientizare civică”, punctează „Washington Post”.
„Şi populaţiile indigene doresc să salveze clima planetei” – titrează „Le Monde” şi consemnează manifestaţiile care au avut loc la Paris în timpul summitului privind schimbările climatice. Reprezentanţi ai comunităţilor indigene din Greoenlanda, Papua Noua Guinee, insulele Marchize şi Noua Zeelandă au participat la un marş prin care au vrut să releve legătura stransă între om şi natură şi rezonanţa acestei legături în cultura tradiţională. (Magda Baciu)

Rador – 12 decembrie