2015. december 14

A szenátus törvénytervezetet fogadott el

A szenátus hétfői plénumán törvénytervezetet fogadott el, mely értelmében a kormány rendeleteket bocsáthat ki a téli paralmenti vakáció idején azon területeken – mint például regionális fejlesztés, közigazgatás, igazságszolgáltatás és mezőgazdaság -, amelyek nem képezik a kétharmados törvények tárgyát. A vakáció alatt a kormány által kibocsátott rendeleteket jóváhagyás végett a törvényhozó fórum elé kell terjeszteni a első parlamenti ülésszak kezdetéig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.14)

A kormánynak döntenie kell az év végéig a minimálbér felöl

Dacia Cioloş miniszterelnök hétfőn kijelentette: tudatában van annak, hogy a kormánynak döntenie kell az év végéig az országos minimálbér felöl, legyen az a jelenlegi szint fenntartása vagy ennek módositása. A miniszterelnök szerint a minimálbér-növelésre nem kerülhet sor hatástanumány nélkül és – mint mondotta – itt elsősorban a magánszférára gondolt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

A nyugdijakat még a téli ünnepek előtt kifizetik

A nyugdijakat még a téli ünnepek előtt kifizetik, de már hétfőtől megkezdték azon bérjogok kifizetését, amelyeket a területi nyugdijpénztárak révén folyósitanak. Az Országos Nyugdijpénztár közleményében leszögezte, hogy azok a nyugdijasok, akiket nem találnak otthon, bérjogaikat december 30-ig vehetik át a postán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Növekedett a román ipari termelés

Románia azon országok között szerepel, melyek ipari termelése októberben növekedetést könyvelt el, derült ki az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból. A román ipari termelés 2,5%-al bővült az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, igy e szemponból Románia az uniós tagországok közül a 12-ik helyen szerepel. Októberben az ipari termelés 0,1 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedést Irország (14,6%) és Litvánia (6,5%) érte el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Románia 60 éve ENSZ-tag

1955. december 14-én vették fel Romániát az Egyesült Nemzetek Szervezetébe. Románia már kezdettől fogva aktív tagja volt a szervezetnek, építő jellegű kezdeményezésekkel és javaslatokkal járult hozzá a béke, a nemzetközi biztonság és az emberi jogok megőrzéséhez, hangsúlyozta a külügyi közlemény. Ion Jinga, Románia ENSZ-nagykövete a Huffington Post kiadvány internetes portálján közölt cikkében rámutatott, hogy Románia bizalmat tanusitott és támogatta az  Egyesült Nemzetek Szervezetét, mint ahogy e szervezet is támogatta Romániát a demokráciára való áttérés időszakában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.14)

Rozalia Gănciulescu