Măsuri de securitate sporite la Roma în perioada sărbătorilor de iarnă

Teama de atentate a scăzut şi numărul turiştilor care în mod tradiţional vizitează de Crăciun şi de Anul Nou cetatea Vaticanului. Pentru terorismul islamic un atentat, chiar nu foarte spectaculos, la adresa Papei ar însemna un teribil câştig de imagine, de aici şi precauţia cu care serviciile de informaţii tratează evenimentele programate săptămâna viitoare la Roma.

Reporter: Elena Postelnicu: Un Crăciun sub umbra terorismului, cu măsuri sporite de securitate luate pentru siguranţa Suveranului Pontif, dar şi pentru cea a pelerinilor, astfel va fi Crăciunul din acest an de la Vatican. Papa Francisc ar putea fi ţinta unui atac terorist, fie atunci când va ţine discursul său tradiţional de Crăciun, de la 25 decembrie, din balconul Bazilicii San Pietro, fie în prima zi a anului 2016, când va transmite mesajul său de Ziua Mondială a Păcii. Semnalele de alarmă au fost date de serviciile secrete americane şi israeliene, iar semne de îngrijorare se observă şi în gândul responsabililor de la Vatican.

Ameninţarea vine din partea grupării Statul Islamic, care a ameninţat în mai multe rânduri că va comite atacuri la Sfântul Scaun, dar şi la Coloseum. Serviciile de Securitate de la Vatican se tem că teroriştii ar putea folosi chiar şi drone pentru un astfel de atac. Aceste drone, care sunt greu de observat de la sol, pot fi manevrate de la peste 500 de metri distanţă şi pot zbura la 1.000 de metri altitudine. Protecţia Suveranului Pontif este însă foarte dificilă, asta chiar dacă ştie că viaţa sa şi a pelerinilor poate fi în pericol. Papa Francisc refuză să îmbrace vesta antiglonţ, iar, în plus, ieşirile sale în mijlocul oamenilor sunt imprevizibile şi dau mari emoţii serviciilor de securitate. Alerta rămâne maximă la nivel naţional în Italia şi, în special, la Roma, unde staţiile de metrou şi gările sunt supravegheate de 700 de militari. În plus, autorităţile locale au suspendat concertele şi alte manifestaţii de stradă, care erau programate pentru Crăciun sau revelion pentru a preveni posibile atacuri teroriste şi eventuale vărsări de sânge.

Controale şi mai aspre se aplică în porturile din sudul Italiei, unde în continuare debarcă zeci de clandestini. De frica unor posibile atentate teroriste sute de turişti străini au renunţat la o vacanţă de Crăciun la Vatican. Capitala italiană rămâne însă între preferinţele vizitatorilor spanioli, portughezi şi francezi. 17,5% dintre italienii care îşi programaseră o vizită la Vatican de Crăciun au renunţat – potrivit sondajelor realizate în Peninsulă – de frica unor posibile atentate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 decembrie