Dieta bolnavului cu diabet zaharat

Supranumită şi boala secolului XXI, diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile, incidenţa lui fiind din ce în ce mai mare. Se caracterizează prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie) şi prin dezechilibrarea metabolismului. Regimul alimentar este de o importanţă majoră în tratarea diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajută la ţinerea sub control a glicemiei şi la evitarea complicaţiilor diabetului. Ce anume trebuie să includă regimul alimentar al diabeticului, ne preciează doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie.

Livia Nena
Livia Nena

Livia Nena: Persoanele cu diabet, atât cu diabet zaharat tip 1, cât şi cu diabet zaharat tip 2 ştiu clar că trebuie să aibă grijă la cantitatea de hidraţi de carbon prescrisă de nutriţionist, pe zi. În ceea ce priveşte persoanele cu diabet zaharat de tip 1, hidraţii de carbon sunt strict în funcţie de cantitatea de insulină pe care o fac pe zi. Şi ţinând cont de hidraţii de carbon recomandaţi, atunci pot să mănânce – mă refer mai ales la copii şi tineri – şi proteine, pentru că regimul este normoprotidic în cazul diabetului. Pot să manânce fripturi făcute înăbuşit sau la grătar, care sunt foarte binevenite cu salate. Se admit şi maionezele uşoare, precum şi salata Boeuf. Din păcate, sunt permise doar dulciurile făcute cu îndulcitori şi cele în limita hidraţilor de carbon admişi. În ceea ce priveşte băuturile, persoanele tinere, atât adolescenţii, cât şi tinerii îşi pot permite un pahar de vin roşu sec la masă, pentru că nu are glucide foarte multe.

Reporter: De sărbători se poate face o excepţie în privinţa şampaniei?

Livia Nena: Două guri de şampanie, aşa de gust, se poate, deşi are zahăr – mare atenţie! Având în vedere că mai nou există o foarte mare largheţe în ceea ce priveşte acest regim al diabeticului şi există posibilitatea – dacă se doreşte o suplimentare cu hidraţi de carbon – ca persoana să-şi facă câteva unităţi de insulină rapidă atunci se poate şi aşa ceva, în special la masa de sărbători.

Reporter: Dulciurile care se prepară de sărbători le sunt strict interzise diabeticilor. Cu ce pot fi însă înlocuite acestea?

Livia Nena: Torturile, cozonacii şi dulciurile nu pot fi mâncate cele cu zahăr, dar există şi cele pentru diabet, care pot fi luate în calcul în funcţie de hidraţii de carbon pe care persoana le are în ziua respectivă.

Reporter: În ce constă regimul alimentar al persoanelor cu diabet zaharat de tip 2?

Livia Nena: Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 – persoane obeze, care şi din această cauza au făcut acest tip de diabet – trebuie să evite toate grăsimile, să mănânce proteine, respectiv carne slabă preparată dietetic împreună cu salate. Regimul lor va fi, automat, şi hipoglucidic, trebuie să aibă grijă la glucide. Pâinea poate să fie de secară sau pâine integrală. Din păcate, nici aceştia nu au voie dulciurile care se prepară, de obicei, de sărbători.

Reporter: În special la masa de sărbători, la ce trebuie să fie atent un bolnav de diabet?

Livia Nena: La o masă de Crăciun trebuie să aibă grijă la glucide şi la grăsimi. Deci regimul e clar hipolipidic, normoprotidic şi hipoglucidic.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informaţiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ şi nu înlocuiesc consultul medical de specialitate