Viitorul guvern de la Chişinău îşi propune negocierea unui acord de colaborare cu FMI

La Chişinău, premierul desemnat Ion Sturza şi-a prezentat astăzi echipa guvernamentală, în cadrul unui eveniment public în care cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat şi o declaraţie de integritate. Şansele ca Guvernul Sturza să fie votat mâine, în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului sunt mici, în condiţiile în care Ion Sturza nu a reuşit să-şi asigure cele 51 de voturi necesare pentru învestire.
Reporter: Victor Pogor – Ion Sturza şi-a prezentat echipa guvernamentală şi programul de guvernare în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii. Viitorul guvern îşi propune, în primul rând, negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, colaborarea eficientă cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România şi pe termen mediu obţinerea statutului de ţară candidat la aderarea la UE. Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat şi o declaraţie pe propria răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea declaraţiei, al cărui text a fost elaborat de reprezentanţii societăţii civile este o practică internaţională care va spori responsabilitatea guvernării.
Ion Sturza: Republica Moldova, astăzi, se află într-o profundă criză, în primul rând, morală şi după aceea politică, economică. Care sunt criteriile pe care eu le-aş pune la baza oricărui guvern? Patrioţi, oameni integri şi profesionişti.
Reporter: Deocamdată cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale PLDM şi PL care sunt insuficiente pentru a obţine votul de învestitură. Democraţii şi foştii deputaţi comunişti, care au creat platforma social-democrată, au dat de înţeles că nu vor vota guvernul, iar socialiştii au anunţat că nici nu se vor prezenta la şedinţă, ei optând pentru dizolvarea parlamentului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 ianuarie