Revista presei internaţionale 23 ianuarie

Raportul Consiliului Europei referitor la acţiunile de combatere a corupţie întreprinse de România conţine aprecieri, dar şi critici. „România a făcut unele îmbunătăţiri în ce priveşte combaterea corupţiei, dar poate să facă mai mult” – scrie „EU Observer”, citându-l pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. „Parlamentarii români sunt prea blânzi cu corupţia” – subliniază ziarul şi adaugă: „Lipsa unei transparenţe legislative continuă să alimenteze suspiciunile legate de corupţia la nivel înalt. În plus, este extrem de dificilă analiza publică a procesului legislativ, mai ales când unele dezbateri se desfăşoară în spatele uşilor închise, iar proiecte de legi sunt ţinute departe de ochii publicului” – comentează publicaţia pe marginea raportului Consiliului Europei.
Problema refugiaţilor este departe de a fi rezolvată, de astă dată însă la nivel european. „Europa nu poate primi necontrolat şi fără restricţie o masă mare de oameni străini” – a insistat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de agenţia MTI. Oficialul ungar a avertizat că „traseul utilizat de migranţi poate devia unde vrea el, dar este cert că nu va trece prin Ungaria”. Agenţia MTI subliniază că premierul Orbán susţine că pe unele porţiuni ale graniţei ungaro-române a fost pregătită închiderea temporară a frontierei şi există şi capacităţile necesare pentru ridicarea unui gard. Între timp, tragedia refugiaţilor şi migranţilor continuă, după cum subliniază ziarul turc „Hurriyet”, care precizează că 44 de persoane, dintre care 20 de copii, şi-au pierdut viaţa ieri, în încercarea de a traversa Marea Egee spre statele europene”.
„Poziţia cancelarului Germaniei cu privire la refugiaţi o izolează pe Angela Merkel atât acasă, cât şi în Europa” – titrează „New York Times”. Ziarul menţionează o scrisoare deschisă adresată cancelarului Merkel, semnată chiar de membri ai propriului său partid. „Este, oare, Merkel persoana potrivită?” – titrează ziarul german „Bild Zeitung” şi subliniază că UE va reanaliza problema refugiaţilor în cadrul summitului din luna februarie. „Diferenţa faţă de alte crize este aceea că acum criza refugiaţilor este problema cancelarului şi doar a cancelarului” – notează „Süddeutsche Zeitung”. Într-un alt articol „New York Times” notează, citându-l pe preşedintele german, Joachim Gauck: O strategie de limitare a numărului de refugiaţi este deopotrivă necesară din punct de vedere moral şi politic, pentru a păstra capacitatea de funcţionare a statului”.
Statele europene au un termen limitat pentru a gestiona criza refugiaţilor, iar un eşec al UE ar fi un rezultat al lipsei de unitate – consideră mai mulţi lideri europeni, reuniţi la Forumul Economic de la Davos. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului amercian CNN, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a declarat: „Trebuie să salvăm zona Schengen, pentru că europenii au realizat foarte mult. Trebuie să păstrăm Schengen pentru noi şi pentru generaţiile viitoare.” Oficialul european a precizat: „Suntem în sfârşit uniţi în ce priveşte câteva măsuri: în primul rând, sprijinirea refugiaţilor care sunt aproape de casă – adică în Turcia, în Iordania, în Liban, chiar şi în Siria. În al doilea rând, UE asistă umanitar refugiaţii şi încearcă să pună capăt războiului din Siria.”
Încercările de rezolvare a crizei politice din Republica Moldova au eşuat din nou. Demonstranţii furioşi cer organizarea de alegeri anticipate şi au luat cu asalt clădirea Parlamentului de la Chişinău – după cum informează „Gazeta Wyborcza”. Ziarul polonez adaugă: „protestatarii consideră că premierul Pavel Filip face parte din elita coruptă, la fel ca şi fostul premier Vlad Filat, care a fost arestat pentru delapidarea unei sume uriaşe din sistemul bancar moldovean”. Ziarul „Timpul” de la Chişinău informează că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat ieri „în detaliu la Moscova cu membrii Consiliul de Securitate al Rusiei despre situația politică gravă în continuă escaladare din Republica Moldova”.

Magda Baciu