Premierul Dacian Cioloş a discutat la Bruxelles despre candidatura României la Spaţiul Schengen

Premierul Dacian Cioloş a discutat la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre candidatura României la Spaţiul European Schengen de liberă circulaţie, în contextul monitorizării reformelor din justiţie. Jean-Claude Juncker s-a declarat convins că Mecanismul de Cooperare şi Verificare, instituit de Comisia Europeană, se va încheia pe timpul mandatului său, dacă România păstrează nivelul de aplicare al cerinţelor Comisiei şi ale statelor membre.

Primul ministru Dacian Cioloş spune că, în opinia României, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi-a atins scopul din punctul de vedere pe care l-a avut iniţial Comisia, atunci când acest mecanism a fost creat şi pus în aplicare. Tot acest proces ar trebui să fie integrat şi internalizat în mecanismele pe care guvernul, sistemul judiciar, parlamentul le pot avea în vedere, a mai spus Dacian Cioloş, care a adăugat că îşi doreşte să nu fie nevoie ca România să aştepte ultimul an al mandatului acestei comisii pentru a găsi o soluţie. Referitor la propunerile Marii Britanii legate de drepturile sociale ale cetăţenilor europeni care lucrează în alte state membre, România doreşte ca această ţară să rămână în UE, dar vrea ca anumite lucruri legate de acest subiect să fie clar precizate cum ar fi:

Dacian Cioloş: Modul cum ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare; pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situaţii excepţionale, care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, să fie aplicat pe un termen cât mai scurt.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că:

Jean-Claude Juncker: Cred că trebuie să abordăm această chestiune cu maximă prudenţă. Acest tip de asigurări sociale trebuie să continue să se aplice şi pentru cei care sunt deja în Marea Britanie, iar pentru cei care vor veni de acum încolo rămâne de văzut.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie