Români sau migranți, spunem SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim!

În urmă cu numai opt luni, pe 1 iulie 2015, porneam împreună – Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) – într-o călătorie prin lumea refugiaților, a solicitanților de azil din România, a celor care, alungați din țara lor de războaie, teroare sau sărăcie, au poposit printre noi. I-am invitat să ne fie alături pe toți cei care au dorit să ne însoțească, iar experiența s-a dovedit a fi fascinantă!
 Am vizionat împreună filme artistice și documentare, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine tragediile care au stat la baza exodului refugiaților. Peste 400 de persoane au venit la cele 6 proiecții de filme din acest proiect.
 Ne-am delectat cu culorile și aromele universului lor cu ocazia celor patru ateliere conduse de migranți care trăiesc, de ani întregi, alături de noi – bijuterii în culorile Iranului, condimente indiene, artă incașă.
 Ne-am bucurat de măiestria mâinilor lor, la târgul multicultural unde și-au expus arta și meșteșugurile. Peste 500 de vizitatori au răspuns invitației noastre la acest eveniment și peste 2,1 milioane de persoane au aflat, prin spotul video, despre acest proiect.
 Am aflat și mai multe despre greutățile, bucuriile, speranțele și lupta lor pentru o viață mai bună prin intermediul materialelor înscrise de jurnaliști și bloggeri la concursul mass-media SALUT!
La capătul acestei călătorii, avem motive de bucurie, pentru că am reușit să construim noi punți de cunoaștere între români și imigranți, contribuind astfel la combaterea stereotipurilor legate de refugiați și migrație și deschizând porți către toleranță și respectarea drepturilor omului.
Proiectul SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, a urmărit, pe de o parte, sensibilizarea publicului larg cu privire la problematica azilului și a migrației, iar pe de altă parte, promovarea incluziunii sociale a migranților, prin încurajararea participării active a românilor și migranților la activități multiculturale.

Cele mai importante rezultate ale proiectului:
 Peste 2,1 milioane de persoane informate cu privire la activitățile noastre.
 Peste 500 de participanți la târgul multicultural organizat în cadrul proiectului.
 Peste 300 de spectatori la filmele pe care le-am difuzat în cele opt luni.
 Peste 130.000 de persoane care au aflat prin pagina de Facebook dedicată proiectului informații despre activitățile pe care le-am derulat.
 Premii totale în valoare de 2.200 de euro, acordate cu ocazia concursului mas-media SALUT !, organizat în perioada septembrie-decembrie 2015.
 6 proiecții de filme artistice și documentare despre migrație și refugiați.
 4 ateliere de meșteșuguri, artă și tradiții ale unor comunități de migranți ce trăiesc pe teritoriul României
Resurse:
http://www.icarfoundation.ro
http://www.muzeultaranuluiroman.ro
Ne găsiți și pe pagina de Facebook a Fundației ICAR, dar și pe pagina de Facebook a proiectului.