Artiști români de succes în Republica Turcia – Sărbătoarea Mărțisorului la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ alături de Consulatul General al României la Istanbul lansează anul acesta o serie de acțiuni sub genericul Artiști români de succes în Republica Turcia.

Programul are ca scop identificarea și promovarea acelor români din Republica Turcia, care reprezintă modele de reușită profesională și care aparțin cu predilecție mediului cultural-artistic.

Sâmbătă, 5 martie 2015, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir”, vom deschide acest program cu o seară dedicată doamnei Otilia Rădulescu Ipek, soprană la Opera de Stat din Istanbul și profesor de canto la Conservatorul de Stat al Universității din Istanbul.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut la Piteşti, a studiat vioara de la 8 ani, apoi canto de la 16 ani. În 1986, devine solistă la secţia de estradă a Teatrului „Alexandru Davila“ din Piteşti. Este absolventă a Conservatorului de Stat din Istanbul, Turcia. În 2000 a devenit solistă a Operei din Istanbul, iar din anul 2007, este profesoară la secţia Canto a Conservatorului de Stat din Istanbul, Turcia. În decembrie 2012, Ministerul de Externe al României i-a acordat un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului.

În egală măsură, în data de 5 martie 2016 vom marca alături de comunitatea de români Sărbătoarea Mărțisorului.

Programul complet al zilei include un atelier de mărțisoare realizate de copiii din comunitatea de români din Istanbul sub îndrumarea profesoarei Andreea Vlad, o expozitie de mărțișoare create de artistul ceramist Yıldız Ibram, omagierea sopranei Otilia Rădulescu Ipek, un român cu o carieră de succes în Republica Turcia, urmat de un mini-recital susținut de soprana Otilia Rădulescu Ipek acompaniată la pian de Terrane Abbaszade. Programul se va încheia cu o recepție oferită de Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială și Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia.  – transmite ICR Istanbul.