Revista presei internaţionale – 15 martie 2016

Un anunţ de impact al preşedintelui Rusiei reîmprospătează perspectiva crizei siriene şi poate marca noua rundă de negocieri de la Geneva cu regimul de la Damasc şi opoziţia din Siria. Vladimir Putin a anunţat că de astăzi îşi retrage „cea mai mare parte” a militarilor din Siria, scrie TASS. În timpul unei întâlniri cu miniştrii apărării şi de externe, Vladimir Putin a cerut începerea retragerii, arătând că „sarcinile atribuite ministerului apărării au fost îndeplinite”. The Guardian comentează că ordinul lui Putin vine în contextul începerii negocierilor de la Geneva şi „va putea fi interpretat ca un semn că Rusia consideră că a făcut suficient pentru a proteja regimul Assad de colaps”. Înaintea discuţiilor de pace, ministrul sirian de externe a avertizat că viitorul preşedintelui Bashar al Assad constituie „o linie roşie”, în pofida apelurilor opoziţiei ca actual lider să nu fie inclus într-o soluţie politică, mai indică The Guardian.

Calcule politice sunt făcute şi în urma alegerilor care au avut loc în trei landuri din Germania, presa internaţională arătând la unison că ascensiunea partidului AfD, Alternativa pentru Germania, se înscrie într-un curent mai larg al extinderii tendinţelor antiimigraţioniste la nivel european. Suddeutsche Zeitung scrie că AfD „a reuşit fără să fi avut vreo adevărată personalitate în frunte” pentru că – cităm – „în Germania aproximativ 20% din populaţie este xenofobă, aşa cum de altfel există o asemenea populaţie şi în alte ţări din UE, unde partidele de dreapta au apărut de mai multă vreme”. Sub titlul „Pedeapsă pentru Merkel”, El Pais arată că „severa înfrângere a cancelarului german Angela Merkel şi saltul făcut de partidul antiimigraţie şi eurosceptic în alegerile regionale din această duminică exprimă seismul politic cauzat de criza refugiaţilor”. Despre „un dezastru care o pândeşte pe Angela Merkel” scrie şi The Independent, care arată că în cele trei landuri, conservatorii au suferit „o înfrângere umilitoare” în faţa AfD, un partid fondat cu doar trei ani în urmă. Avansul obţinut de AfD şi titlurile ziarelor nu o sperie pe doamna Merkel, care se declară hotărâtă să îşi continue politica porţilor deschise pentru refugiaţi, subliniază The Telegraph. „Duminică a fost o zi dificilă pentru CDU”, a admis cancelarul Merkel însă a adăugat că „am parcurs un drum lung să rezolvăm problema refugiaţilor. Nu avem deocamdată o soluţie sustenabilă. Sunt convinsă că este nevoie de o soluţie europeană şi că aceasta va necesita timp”, a avertizat Angela Merkel.
Pe lângă timp, este nevoie şi de conştiinţă din partea liderilor europeni, arată EUobserver, care aminteşte că doar în primele două luni şi jumătate ale acestui an, „140.000 de oameni disperaţi au traversat deja Marea Egee în nişte ambarcaţiuni şubrede ca să ajungă în Europa”. În acest context, este clar ce îşi doresc să obţină liderii europeni la reuniunea care va avea loc la Bruxelles în această săptămână, arată EUobserver şi precizează că „Ei vor ca ţările vecine cu Siria – Turcia, dar şi Libanul, Iordania şi Irakul – să continue să adăpostească majoritatea refugiaţilor din Siria. Ei vor să pună beţe în roate traficanţilor care până acum nu au avut decât de câştigat din cauza închiderii graniţelor”. Acordul Bruxelles-Ankara, prin care Europa speră să ţină refugiaţii în Turcia, este criticat însă de organizaţii internaţionale, după cum arată Daily Express. „Amnesty International se numără printre criticii acordului care, dacă va fi aprobat, va costa UE 6 miliarde de euro şi va aduce Turcia în Spaţiul Schengen”.

Până la reuniunea de la Bruxelles însă, autorităţile din Turcia trebuie să rezolve situaţia de criză apărută în urma atentatului de duminică de la Ankara, soldat cu peste 35 de morţi. Poliţia a identificat deja unul dintre presupuşii autori ai atentatului în persoana unei membre a Partidului Muncitoresc din Kurdistan, formaţiune considerată teroristă. Ziarul turc Akşam scrie că ar putea exista încă un atentator şi că au fost operate mai multe arestări în estul ţării în legătură cu implicarea în acest atentat. În doar cinci luni, trei atacuri teroriste sângeroase au zguduit capitala Turciei, aminteşte Akşam.

Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR