Bilanţ la Parchetul General

Bilanţ, astăzi, al activităţii desfăşurate anul trecut de Ministerul Public. În 2015 Parchetele au avut de rezolvat peste 1,800 milioane de dosare, din care au soluţionat mai bine de o treime. Aproape 43 de mii de dosare au fost trimise în judecată – a spus astăzi procurorul general interimar al României. Bogdan Licu a ţinut să sublinieze că anul tecut a crescut valoarea măsurilor asigurătorii dispuse de procurori, ceea ce arată – în opinia sa – preocuparea pentru creşterea gradului de recuperare a prejudiciilor cauzate prin infracţiuni. Însă, spune ministrul justiţiei, activitatea procurorilor poate fi îmbunătăţită.

Raluca Prună: Ar fi, de pildă, măsurile asiguratorii, care continuă să fie mici la nivelul întregii ţări. Sunt două miliarde de euro, ceea ce este puţin, dacă ne gândim că DNA prin comparaţie singur are aproape o jumătate de miliard. Evaziunea fiscală, sunt multe dosare, în jur de 27 de mii, dar numai 1.100 au fost trimise în judecată; la spălare de bani 20% au fost trimise în judecată, sunt rezultate bune, care ne confirmă raportul privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare.

Realizator: Parchetele din toată ţara, cu excepţia DNA şi DIICOT, instrumentează în prezent aproape 400 de dosare împreună cu Serviciul Român de Informaţii, urmând ca punerea în executare a mandatelor de interceptare sa fie preluată de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, a mai precizat astăzi procurorul general interimar al Românei, Bogdan Licu. El a explicat că recenta modificare a legislaţiei în urma deciziei Curţii Constituţionale nu va determina oprirea interceptărilor, ci doar întreruperea mandatelor aflate în derulare cu SRI şi continuarea acestora cu ajutorul Direcţiei specializate din Poliţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie