Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională pentru sculptura lui Brâncuşi „Cuminţenia pământului”

Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională pentru ca statul român să poată cumpăra sculptura lui Brâncuşi „Cuminţenia pământului” de la proprietarii actuali. Ministrul Vlad Alexandrescu a făcut anunţul azi, la o conferinţă de presă, precizând că termenul de încheiere a subscripţiei este 30 septembrie.
Vlad Alexandrescu: Este un moment istoric acesta, când statul român a dorit să se implice decisiv în circuitul bunurilor culturale mobile din România. Este o iniţiativă susţinută de primul ministru şi de întregul guvern, care are în vedere o lucrare de o valoare excepţională, este vorba de „Cuminţenia pământului” de Constantin Brâncuşi, cel mai cunoscut arist plastic român din toate timpurile. Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public. Am hotărât să facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetăţenilor României, ale companiilor private, ale diasporei pentru a  suplimenta suma de cinci milioane pe care o dă statul român.
Realizator: După cum relatează reporterul nostru Mihaela Helmis, valoarea sculpturii Cuminţenia pământului este de 11 milioane de euro, din care statul va da cinci milioane, restul urmând să fie adunaţi prin colectă publică. Contractul  cu proprietarii actuali ai lucrării va fi finalizat până pe 31 octombrie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie