Reacţii ale instituţiilor vizate de raportul guvernamental în cazul incendiului de la clubul Colectiv

Reprezentanţii instituţiilor vizate de raportul guvernamental în cazul incendiului de la clubul Colectiv continuă să reacţioneze la concluziile documentului. Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a precizat că se lucrează la o analiză tehnică a modului în care s-a acţionat în acele momente, iar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a trimis premierului un răspuns care ar urma să fie făcut public în curând. Cătălina Creţu cu o sinteză a reacţiilor:
Reporter: Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, spune că instituţia pe care o conduce urmează să prezinte o analiza detaliată a modul în care s-a intervenit după incendiul din Colectiv. El a dat asigurări că răniţii benefiază în continuare de toată atenţia şi sprijinul medicilor şi al guvernului şi a respins orice abordare emoţională a situaţiei.
Patriciu Achimaş-Cadariu: Analizăm tehnic şi sunt oameni care în acest moment au plecat din minister, dar cărora li se solicită punctele de vedere, şi vom prezenta din punct de vedere tehnic o analiză a acestor lucruri. Altfel, orice luare de poziţie de tip emoţional mi se pare în afara unei judecăţi corecte şi la obiect.
Reporter: Raportul Corpului de Control al Guvernului în cazul incendiului de la Colectiv a constat deficienţe în coordonare a intervenţiilor de urgenţă şi neclarităţi în asumarea responsabilităţlior. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, căruia raportului îi pune la îndoială unele decizii, a precizat pe pagina sa de Facebook că i-a trimis premierului un răspuns documentat tehnic la aspectele pe care le-a considerat că trebuie să le clarifice. Între timp, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au explicat, în emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualităţi, ce presupune o intervenţie într-o astfel de situaţie.
Cristian Radu, şeful Centrului Operaţional Naţional: Un dezastru este legat de depăşirea capacităţii de răspuns pe care comunitatea locală sau instituţiile abilitate ale statului o au. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este instituţia abilitată, care propune factorilor decizionali declanşarea sau instituirea unor mecanisme decizionale şi operaţionale excepţionale.
Realizator: La aceeaşi emisiune, directorul general al societăţii de Crucie Roşie, Ioan Silviu Lefter, a precizat că organizaţia pe care o reprezintă are un rol important în gestionarea situaţiilor de urgenţă, chiar dacă acţiunea se concentrează mai ales asupra ajutorării persoanelor afectate.