Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar anul acesta este dedicată luptei împotriva diabetului. Mai mult de 11% dintre românii cu vârsta între 20 şi 79 de ani suferă de această boală, conform studiului „Predator”, iar Organizatia Mondială a Sănătăţii estimează că, în 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în întreaga lume. Coordonatorul interimar al biroului OMS pentru România, Cassandra Butu, a explicat că foarte multe cazuri au la bază alimentaţia nesănătoasa, obezitatea şi lipsa exerciţiilor fizice.
Cassandra Butu: În regiunea europeană prevalenţa obezităţii în rândul adulţilor în vârstă de 18 ani şi peste este de aproape 63% la bărbaţi şi 55% pentru femei. Un indice de masă corporală a fost estimat a fi responsabil pentru 17% din totalul deceselor cauzate de diabet în 2012. Pentru a a ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip II şi a complicaţiilor sale oameni de toate vârstele pot face câteva lucruri, şi anume: să-si menţină o greutate corporală sănătoasă, să fie activ fizic, să aibă o dietă sănătoasă şi să evite consumul de tutun.
Realizator: În Bistriţa-Năsăud peste 10.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu diabet. Potrivit corespondentei RRA Cristiana Sabău, mulţi dintre pacienţi se plâng că trebuie să plătească analizele şi medicamentele, în condiţiile în care programul este gratuit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 aprilie)