THE NEW YORK TIMES: România: Un politician anchetat pentru corupţie nu va candida la primărie

Un politician român a declarat luni că nu va candida la primăria Bucureştilor, după ce procurorii anticorupţie îl anunţaseră că va fi pus sub acuzare pentru fapte de corupţie.

Ludovic Orban, care intenţiona să candideze la alegerile locale din iunie la primăria Bucureştilor, a anunţat de asemenea şi că va demisiona din funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal din opoziţie.

Parchetul anticorupţie a declarat că Orban este suspectat că a cerut unui om de afaceri 50.000 de euro bani gheaţă în martie pentru a plăti două posturi de televiziune să-i promoveze campania electorală.

În comunicat se afirmă că afacerile antreprenorului nenumit ar fi urmat să aibă de profitat dacă Orban ar fi devenit primar.

Anterior, Orban se întâlnise cu procurorii pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile şi a afirmat că nu le poate cere alegătorilor „să mă aleagă atunci când fac obiectul unei anchete penale”. El neagă toate acuzaţiile.

Orban a fost ministru al transporturilor în perioada 2007-2008.

Primarul ales al Bucureştilor, Sorin Oprescu, a fost arestat în septembrie sub suspiciunea că primise mite. El a fost ulterior suspendat, iar un administrator a fost numit primar interimar.

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA), 11 aprilie 2016