Apel către presă al medicului Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, medicul Raed Arafat, cere presei să mediatizeze doar informaţiile verificate. În cadrul unor accidente cu multe vctime, precum incendiul de la clubul Colectiv sau prăbuşirea avionuluicu medici din Munţii Apuseni, difuzarea anumitor ştiri poate creşte panica în rândul populaţiei, atrage atenţia specialistul. În opinia sa, evitarea unor astfel de situaţii ar degreva autorităţile de o muncă suplimentară, respectiv dezminţirea datelor false.
Raed Arafat: „Noi încercăm să facem un sistem de informare cât mai eficient şi cât mai rapid, dar care să se bazeze pe informaţii verificate. Sunt situaţii în care nu vom ieşi să comunicăm imediat, pentru că nu avem informaţii verificate şi, bineînţeles, trebuie să existe o relaţie de încredere între autorităţi şi presă, iar presa trebuie să aibă şi responsabilitatea în care să nu difuzeze informaţii decât după ce le verifică, să ştie că ce difuzează este un lucru corect şi valid”.
Declaraţiile lui Raed Arafat au fost făcute la conferinţa „Dezastru – comunicare şi culturi” care face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 aprilie)