Dezbatere dedicată Zilei Europei: România de 9 ani în familia europeană

Uniunea Europeană se confruntă cu forţe centrifuge care pot duce la distrugerea ei – au avertizat astăzi participanţii la o dezbatere dedicată Zilei Europei şi intitulată „România de 9 ani în familia europeană”. Participanţii au ajuns la concluzia că într-o lume, tot mai globalizată, statelor europene le-ar fi mai greu să se descurce pe scena economică dacă ar funcţiona separat în afara Uniunii.

Realizator: Carmen Gavrilă – Consilierul prezidenţial, Leonard Orban, a declarat că nu doar pentru România ci şi pentru restul statelor membre nu există alternativă la UE, chiar aşa imperfectă cum este. Leonard Orban a explicat că este nevoie de o consolidare a Uniunii pentru că ne aflăm în faţa unor provocări existenţiale. Consilierul prezidenţial a mai spus că aderarea noastră la UE, dincolo de avantajele economice evidente, a adus şi o îmbunătăţire considerabilă a calităţii democraţiei româneşti, a statului de drept şi în general a protecţiei drepturilor cetăţeanului.

Leonard Orban: În special există progrese în zonele în care a existat legislaţie europeană şi în zonele care au fost mai mult sau mai puţin monitorizate de către instituţiile europene în paralel cu instituţiile române. Iar alte sectoare, unde nu prea există legislaţie europeană, sectoare precum Sănătatea, Educaţia, au avansat mult mai puţin comparativ cu celelalte sectoare.

Reporter: România şi statele care au intrat mai târziu în UE au înregistrat progrese mari datorită aderării, dar în prezent se accentuează clivajul dintre vest şi est, mai ales din punct de vedere politic, fapt peste care se suprapun tendinţele centrifuge vizibile pe tot teritoriul european. Poziţia României, aşa cum a fost exprimată atât de Preşedinţie cât şi de Ministerul de Externe, este că interesul strategic şi vital al ţării constă în consolidarea Uniunii şi continuarea integrării europene. Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a declarat astăzi că România are nevoie de o mai bună gestionare a afacerilor europene pentru mai multă coerenţă.

Lazăr Comănescu: Noi tot vorbim tot timpul că vrem să devenim o ţară pe măsura faptului că suntem a şaptea din Uniunea Europeană. Demografic aşa este. Geografic, tip şi toate astea e mult până a fi al şaptelea. Suntem într-un fel sclavii sau ostaticii unor abordări strict cantitative. Să ajungem la un nivel de dezvoltare pe orizontală, apropo de echilibrele regionale ş.a.m.d.aşa cum ne dorim şi probabil că atunci va fi mai puţin relevant că suntem sau nu suntem a şaptea sau a nu ştiu câta suntem.

Reporter: Lazăr Comănescu a mai spus că România trebuie să profite mai mult de statutul de ţară membră a Uniunii în contextul relaţiilor economice cu state din afara spaţiului european, mai ales că aceasta este o tendinţă manifestată şi de restul Europei. Lazăr Comănescu a mai spus că legat de planificarea pe termen lung, pentru preşedinţia Uniunii care va reveni României în 2019, trebuie să nu ne fixăm prea multe priorităţi pentru agendă, iar una dintre ele ar putea să fie transporturile pentru că oricum e nevoie de dezvoltarea infrastructurii, nu doar în România, dar şi pentru formarea unor legături mai bune în domeniu între Europa Centrală şi de Est şi cea de Vest.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai