Preşedintele Senatului critică decizia Guvernului de a adopta modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, atrage atenţia că ordonanţa de urgenţă a guvernului privind unele schimbări în Codul penal şi Codul de procedură penală cuprinde 140 de modificări, cu mult mai multe decât prevederile care au fost declarate neconstituţionale. Potrivit acestuia, Senatul a adoptat modificările care erau cerute de Curtea Constituţională, dar la Camera Deputaţilor acele modificări nu au mai fost votate. Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului afirmă că, în opinia sa, ceea ce a făcut actualul guvern prin adoptatea acestei ordonanţe de urgenţă este inacceptabil şi, din acest motiv, legislativul trebuie să respingă documentul.

Călin Popescu Tăriceanu: Eu cred că într-o democraţie, dacă aceste chestiuni care vizează drepturile şi libertăţile individuale sunt modificate, păşesc printr-o ordonanţă de urgenţă fără o dezbatere publică, este un derapaj foarte grav pe care eu cel puţin nu sunt dispus să-l tolerez. Parlamentul ar trebui să adopte o atitudine, aş spune exempară, de sancţionare a executivului prin respingerea ordonanţei de urgenţă, fără niciun fel de dezbatere.

Realizator: Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că în ultima perioadă au fost multe motive pentru sancţionarea guvernului. El crede că luna viitoare, după alegeri, s-ar putea relua discuţia privind o moţiune de cenzură împotriva executivului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai