Concert 100% Brahms la Sala Radio, cu pianistul de talie internațională MATEI VARGA!

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internațională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio. La pupitrul dirijoral se va afla GABRIEL BEBEŞELEA, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca (din stagiunea următoare).

Brahms – considerat maestrul romantic al formelor clasice – încadrat ca perioadă în romantismul muzical, dar puternic influențat de stilul riguros al marilor clasici – și-a petrecut aproape cinci ani pentru a compune Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră pe care îl veți aprecia în interpretarea lui Matei Varga. Biografii lui Brahms afirmă că primele schițe ale partiturii au fost așternute pe hârtie sub influența tumultului emoțional provocat de încercările de suicid ale bunului său prieten și mentor Robert Schumann. Concertul a fost definitivat la 2 ani după moartea lui Schumann. În a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 4 în mi minor de Brahms, ultima sa compoziție de acest gen, a cărei premieră a avut loc la Meiningen, Germania, compozitorul însuși fiind la pupitrul dirijoral.

Considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA a fost aplaudat în prestigioase săli din lume. A susținut concerte sau recitaluri camerale la Avery Fisher Hall şi Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau şi Salle Cortot (Paris), Teatrul Regal (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona), Casals Hall (Tokyo) ş.a.

În stagiunea curentă (2015-2016), programul său a cuprins apariții în SUA, Europa și Asia (alături de apreciatul violonist Gregory Harrington). Pianistul român a participat la importante festivaluri de profil, între care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia), Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Festivalul European “Jeunes Talents” (Paris), Festivalul Internațional “George Enescu” (București) și Festivalul “Hariclea Darclée” (Brăila).

Matei Varga a câștigat premiul al II-lea la Concursul Internațional “George Enescu” și a primit premiul special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei în fa diez minor de Enescu. Alături de numeroase alte distincţii primite la Bucureşti, New York, Porto, Barcelona etc., a obținut un premiu special la Concursul “Vendome”.

În vârstă de doar 28 de ani, GABRIEL BEBEȘELEA este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Câștigător al concursurilor de dirijat “Lovro von Matačić” (2015) şi “Jeunesses Musicales” (2010), Gabriel Bebeșelea s-a bucurat de o colaborare foarte apropiată cu doi apreciaţi dirijori: Bernard Haitink şi Kurt Masur. În 2015 a fost selectat să studieze ca participant activ cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter şi cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

Lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”, în cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014. În acelaşi an a fost semifinalist al concursului de dirijat “Donatella Flick – London Symphony Orchestra”. În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ale zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.