Astăzi are loc la Palatul Cotroceni o nouă rundă de discuţii despre viitorul României în Uniunea Europeană

Premierul, guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii principalelor formaţiuni politice au fost invitaţi după-amiază la Palatul Cotroceni, pentru o nouă rundă de discuţii despre viitorul României în Uniunea Europeană, după ieşirea Marii Britanii. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este prioritară realizarea unei strategii postaderare, care să ţină cont de dorinţa britanicilor de a părăsi blocul comunitar.
Reporter: Alina Stănuţă – Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va propune înfiinţarea unui grup de lucru care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra României, dar şi oportunităţile care pot apărea pentru ţara noastră în situaţia creată. La finalul Consiliului European, care a avut loc săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de un nou proiect de ţară postaderare.
Klaus Iohannis: Nu s-a realizat în preAjma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare, şi iată că abia acum începem să ne punem problema de elaborare a unei strategii postaderare. Este o modificare semnificativă în geometria şi în arhitectura Uniunii faptul că Marea Britanie părăseşte Uniunea, şi va trebui să ţinem cont de acest lucru şi va trebui să identificăm modalităţile cele mai bune de abordare a acestei chestiuni.
Reporter: Aceasta este a doua rundă de consultări pe care şeful statului, Klaus Iohannis, le-a iniţiat, prima având loc chiar după publicarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iulie