Terorismul trebuie incriminat penal la nivelul Uniunii Europene, solicită Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European

Terorismul trebuie incriminat penal la nivelul Uniunii Europene, solicită Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European. O nouă legislaţie urmează să intre în vigoare în următoarele luni şi va incrimina orice acţiune teroristă a celor care călătoresc spre Siria şi se întorc în Europa cu scopul de a comite atentate, incitarea la acte de acest fel şi finanţarea lor. Parlamentul doreşte ca noua legislaţie să incrimineze pregătirile atacurilor teroriste şi să verifice cetăţenii europeni care intră şi care părăsesc Uniunea Europeană.
Reporter: Aproximativ 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict şi s-au alăturat grupurilor teroriste începând din 2011 încoace, spun statisticile europene. Raportorul Monika Hohlmeier, de la Popularii Europeni, este cea care va începe, chiar în următoarele zile, negocierea cu reprezentanţii Consiliului şi Comisiei pentru trecerea noii legislaţii, votată de Comisia de Libertăţi Civile. Este pentru prima dată, spune eurodeputata, când problema terorismului nu va mai fi tratată individual de statele membre, ci la nivel comunitar.
Monika Hohlmeier: Provocarea terorismului este imensă, provocarea nu vine dinspre o mică echipă, cu câţiva terorişti, ci este o reţea uriaşă activă global.
Reporter: Legislaţia europeană incriminează, în prezent, anumite atacuri teroriste, comuniterea acestora, de fapt, dar în noile norme vor fi mai stricte şi vor incrimina actele pregătitoare din toată Uniunea Europeană, precum cursurile de pregătire în interiorul sau exteriorul Europei, călătoriile în afara Europei şi finanţarea activităţii teroriste. Coordonatorul UE împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, spune că este esenţială „neutralizarea liderilor şi împiedicarea lor de a recruta noi luptători”. Fenomenul jihadiştilor din Siria este în continuare dominat de tineri, iar oficialii europeni se întreabă ce este de făcut, pentru că atunci când ajung în instanţă este, adesea, prea târziu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iulie