Lansăm Orașul user-friendly! O inițiativă de revitalizare a patrimoniului urban cu implicarea comunității în București, Arad și Alba – Iulia

Institutul pentru Politici Publice (IPP), în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 din București, Primăria Municipiului Aradși Primăria Municipiului Alba – Iulia, anunță lansarea proiectului Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale, un demers care își propune să promoveze un model inovator de transformare urbană a unor foste zone industriale sau militare, astăzi aflate în diferite stadii de degradare sau neutilizate. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Scopul acestei inițiative este de a repune aceste spații (Platforma Faur – Poarta 3 și parte din fosta Cetate a Aradului) în circuite urbane, redându-le comunităților de care aparțin, prin sprijinirea identificării celor mai potrivite soluții de transformare, cu implicarea directă a cetățenilor – locuitori ai zonei, a grupurilor civice locale active și a industriilor creative.

În fiecare dintre cele 3 zone identificate, partenerii vor demara un amplu proces local de conștientizare și sensibilizare a locuitorilor cu privire la problemele de mediu reprezentante de calitatea mediului urban afectat din zonele menționate, vizând implicarea cetățenilor în dezbateri publice și în procesul decizional pentru alegerea unor soluții durabile și folositoare comunității privind destinațiile celor 3 situri aflate astăzi în stadiu avansat de degradare. 

Folosind o abordare participativă care implică atât comunitatea, cât și societatea civilă activă în domeniul promovării dezvoltării durabile în plan local, respectiv comunitatea de profesioniști, dar și modele  internaționale de transformare urbanăfolosite cu succes în Elveția – municipalitatea din Lausanne, proiectul urmărește să genereze schimbări de substanță în modul în care administrația publică locală gestionează astăzi procesele de transformare a fostelor zone industriale, cu o cât mai largă deschidere spre implicarea tuturor actorilor interesați.

Informații actualizate despre așteptările cetățenilor cu privire la perspectivele de transformare a fostelor situri industriale/militare și ideile specialiștilor vor fi puse constant la dispoziția publicului și a presei pe întreaga perioada de derulare a proiectului (1 mai 2016 – 30 aprilie 2017).

Proiectul Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale are un buget total de 58.136 CHF, din care 51.136 CHF contribuție elvețiană, iar 7.000 CHF contribuție proprie.