În Republica Moldova, un proiect de lege va afecta grav populaţia

În Republica Moldova, un proiect de lege care prevede transformarea în datorie publică a creditului de urgenţă, garantat de Guvern, după furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar, va afecta grav populaţia. Experţii atenţionează că cetăţenii vor trebui să achite de acum impozite şi taxe majorate.
Corespondenţă de la Radio Chişinău – Reporter: Mariana Vasilache – Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naţionale a Moldovei obligaţiuni de stat în volum total de peste 13 miliarde de lei sau peste 600 milioane de euro. În nota informativă a proiectului nu se argumentează de ce a fost stabilit termenul de 25 de ani şi rata dobânzii de 5%, în contextul în care, potrivit contractelor de acordare a creditului, încheiat între Banca Naţională şi cele trei bănci devalizate în 2014, mărimea dobânzii era de 0,1% – atenţionează experţii Centrului de Analiză şi Prevenirea Corupţiei. Nota informativă a proiectului nu conţine nicio informaţie privind situaţia reală în sectorul bancar din Republica Moldova şi situaţia recuperării banilor dispăruţi din sistem; de asemenea, acesta nu conţine argumente care ar justifica examinarea acestuia în mod prioritar, aşa cum a cerut Guvernul. Experţii Centrului de Analiză şi Prevenirea Corupţiei susţin că legea ar provoca o instabilitate financiară şi ar afecta toţi cetăţenii Republicii Moldova.
Viorel Pîrvan, expert economic: Nicidecum nu poate trece printr-o manieră grabnic netransparentă, pe ascuns, cum a trecut la Guvern. Este un proiect care ne va afecta pe noi toţi. Trebuie să apere drepturile, libertăţile cetăţenilor. Din start, acest proiect de lege nu realizează acest scop, din contra, va afecta grav drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prin faptul că nu-şi va pune pe umeri sume care nu suntem obligaţi să le achităm.
Reporter: Totodată, Centrul de Analiză şi Prevenirea Corupţiei atenţionează că proiectul de lege nu deţine expertizele juridice, anticorupţie, economice, financiare, ştiiţifice. În opinia experţilor Parlamentul trebuie să analizeze avantajele şi dezavantajele acestuia, consecinţele economico-financiare şi de alt gen care pot surveni în urma adoptării proiectului de lege. După furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova şi lichidarea a trei bănci implicate – Banca de Economii, UNIBANK şi Banca Socială – BNM a acordat un împrumut de 13,6 miliarde de lei pentru acoperirea dezpozitelor cetăţenilor. Împrumutul a fost garantat de Guvern şi urmează să fie achitat din bugetul de stat.