Preşedintele turc nu exclude posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru a-i pedepsi pe cei responsabili de tentativa de puci

Miniştrii europeni de externe, Statele Unite şi NATO au cerut, ieri, guvernului turc să respecte instituţiile democratice şi statul de drept. Liderii occidentali se declară îngrijoraţi de evoluţiile din Turcia, după ce aproape 8.000 de militari şi magistraţi au fost arestaţi, iar 9.000 de poliţişti, jandarmi şi funcţionari publici au fost destituiţi. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a reafirmat, însă, într-un interviu pentru CNN, că nu exclude posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru a-i pedepsi cei responsabili de recentele evenimente, după ce această măsură a fost cerută de cei care au ieşit în stradă.
Recep Tayyip Erdoğan: Trebuie să ne comportăm în această privinţă într-un mod sensibil şi noi vom face astfel. Eu îi spun poporului aşa: există o acuzaţie de trădare, guvernul nostru nu vă poate refuza această solicitare, dar pentru a trece cererea într-un cadru constituţional, ea trebuie să treacă prin Parlament. Dacă liderii din legislativ se vor întâlni şi vor lua în discuţie această solicitare, eu, în calitate de preşedinte, voi aproba o astfel de hotărâre, care va ieşi din parlament.
Realizator: Turcia a abolit pedepsa cu moartea în 2004, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cancelarul german, Angela Merkel, i-a spus telefonic preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan că reintroducerea măsurii va împiedica integrarea comunitară a Turciei.