Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor se va reuni la ora 16:00

 Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor se va reuni mâine la ora 16:00 pentru a se pronunţa prin vot asupra constituirii Comisiei de anchetă a rectificărilor bugetare de anul trecut, dar şi asupra constituirii unor comisii comune de control SRI-SIE, precum şi a comisiei revoluţionarilor.
Săptămâna începe cu o şedinţă comună, în cadrul căreia senatorii şi deputaţii se vor pronunţa asupra solicitării preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de a se verifica condiţiile în care au fost efectuate rectificările bugetare de anul trecut. Comisiile de buget-finanţe ar urma să ancheteze procedura şi datele care au stat la baza adoptării de către Guvernul Cioloş a celor două decizii, a explicat Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea: „Problema serioasă la care comisiile de buget-finanţe trebuie să găsească răspuns audiindu-i pe toţi cei care au fost pe acest circuit este cum s-a putut ca în august şi în noiembrie, în condiţiile în care veniturile se vedea că sunt mai mici, să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă”.
În acest sens, potrivit solicitării aprobate de birourile permanente, ancheta va consta în adresarea a 17 întrebări de către comisiile de specialitate, urmând ca parlamentarii să prezinte un raport în termen de zece zile de la data încuviinţării anchetei în plenul comun. Deşi reprezentanţii opoziţiei au criticat anchetarea de către Parlament a rectificărilor bugetare, preşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat că în această chestiune explicaţiile trebuie să vină de la fostul şef al executivului.
Raluca Turcan: „Cred că primul care trebuie să răspundă este fostul premier Cioloş. În acelaşi timp, PNL tratează la modul cel mai serios această fraudă de încredere pe care PSD o practică”.
Tot în plenul celor două Camere ale Parlamentului se va vota mâine şi componenţa comisiilor comune pentru controlul activităţii SRI şi, respectiv, SIE. Pe agenda parlamenarilor se vor afla în această sesiune extraordinară şi o serie de acte normative pentru care trebuie întocmite rapoarte. Deputaţii din Comisia pentru cultură vor lua în discuţie cele două ordonanţe privind achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, în timp ce comisiile pentru muncă şi buget vor avea pe ordinea de zi ordonanţa prin care s-au majorat salariile înalţilor demnitari. De asemenea, după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat miercuri un aviz favorabil ordonanţei privind organizarea Guvernului Grindeanu, Comisia pentru administraţie urmează să întocmească săptămâna care urmează raportul ce va fi înaintat plenului./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)