Instanţa Supremă a dat sentinţele în dosarul Gala Bute

Instanţa Supremă a dat sentinţele în dosarul Gala Bute. Cele mai mari pedepse, cu executare, le-au primit fostul ministru al dezvoltării şi turismului Elena Udrea, 6 ani de închisoare, şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, 5 ani de închisoare. Diana Surdu transmite de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bună seara Diana.

Reporter: Bună seara. Fostul ministru Elena Udrea a primit trei pedepse de câte patru, cinci şi şase ani de închisoare pentru trei fapte de luare de mită şi alţi şase ani de detenţie pentru abuz în serviciu. Instanţa a contopit pedepsele şi a decis executarea celei mai grele de şase ani de închisoare. Magistraţii au achitat-o pe aceasta pentur tentativă de folosire de informaţii false pentru obţinerea de fonduri europene.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit pedepse între trei şi cinci ani de închisoare, urmând să execute cinci ani de detenţie pentru evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită. Singurul achitat din dosar este fostul ministru al economiei, Ion Ariton, pentru participare la abuz în serviciu.

Administratorul moşiei de la Nana, deţinută de Elena Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani cu executare în timp ce ceilalţi inculpaţi care şi-au recunoscut faptele au primit pedepse cu suspendare. Prin această decizie Elena Udrea are de achitat către stat şi către martorii din dosar aproape 9 milioane de lei şi 900 de mii de euro, iar Rudel Obreja 3 milioane de lei. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată atât de inculpaţi cât şi de DNA./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie