În Ungaria, în curând va fi întrodus „bacşişul legal”

Uniunea Restaurantelor şi Hotelurilor din Ungaria (MSZESZ) a propus  introducerea onorariului obligatoriu pentru seviciile din localuri, nivelul propus al bacşişului fiind de 8%-15%. Potrivit comunicatului MSZESZ, această iniţiativă este doar un element dintr-un pachet de propuneri, al cărui scop final este creşterea salariilor mici şi, implicit, păstrarea forţei de muncă şi „albirea” acestei ramuri a economiei ungare.

Potrivit MSZESZ, propunerea este susţinută şi de faptul că majoritatea restaurantelor – în special cele din Budapesta – aplică şi în prezent această taxă pentru servicii. Potrivit propunerii, împărţirea bacşişului va fi stabilită în comun de proprietarul, administratorul şi angajaţii localului respectiv. În funcţie de înţelegerea internă a localului, din bacşişuri vor beneficia, pe lângă chelneri, şi personalul auxiliar din bucătărie, precum şi toţi cei care contribuie prin activitatea lor la servirea clientului la un nivel calitativ superior.

MSZESZ mai suţine că acest onorariu pentru servicii ar putea contribui la creşterea salariilor şi va fi foarte lesne de verificat din punct de vedere al impozitării. Bacşişurile nu pot fi folosite de proprietarul localului în alte scopuri, nu pot fi înregistrate ca profit, şi de aceea propunerea are drept scop susţinerea intereselor angajaţilor, precizează MSZESZ. În cazul în care propunerea va intra în vigoare, va trebui atrasă atenţia clienţilor aupra acestei taxe pe nota de plată şi prin indicarea acesteia pe lista de meniu./rganciu/lbadiu

Hamarosan bevezetik a kötelező borravalót

VILÁGGAZDASÁG (Ungaria) – 21 mai