Fostul premier Emil Boc a fost audiat în cadrul anchetei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009

Fostul premier Emil Boc a susţinut astăzi că alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate şi că nicio întâlnire din noaptea scrutinului nu avea cum să influenţeze rezultatul. Primarul din Cluj Napoca a fost singura persoană audiată astăzi de Comisia parlamentară de anchetă, unde a răspuns întrebărilor senatorilor şi deputaţilor timp de mai multe ore. Ce răspunsuri a dat aflăm de la redactorul RRA, Angela Matei, care a asistat la dezbateri:
Reporter: Fostul premier, Emil Boc, a susţinut în cadrul audierilor că Mircea Geoană a pierdut alegerile din 2009 înainte de ziua scrutinului. În opinia sa, decizia de a organiza un miting fastuos la Timişoara, în decembrie, când în oraş se comemorează revoluţia, a fost una neinspirată, ce a reprezentat momentul care a oprit trendul ascendent al PSD. Emil Boc a mai spus că acestei greşeli de strategie politică i s-a adăugat prestaţia mult mai bună a lui Traian Băsescu de la ultima dezbatere. La întrebările privind implicarea STS şi SRI, fostul premier a declarat că aceste structuri şi-au câşigat respectul prin prestanţa profesională şi nu crede că şi-ar permite să se implice în favorizarea unui candidat. Concluzia sa a fost aceea că alegerile din 2009 nu au fost fraudate, iar guvernul a asigurat în condiţii legale exercitarea dreptului la vot.
Emil Boc: Nu au fost elemente de fraudare a alegerilor legate de rezultatul votului şi nici nu era posibil faptic, când ai 6 contra 1 în fiecare secţie de vot, când ai toate procesele verbale în copie la fiecare partid, când aceste numărători sunt făcute în prezenţa tuturor, nu poţi modifica rezultatul matematic şi nicio altă întâlnire privată sau mai puţin privată nu putea modifcia acel rezultat al alegerilor, pentru că el e scris negru pe alb, pe nişte procese verbale, care se pot aduna, număra şi face rszultatul final.
Reporter: Emil Boc a fost singurul audiat astăzi, deoarece Laura Codruţa Kövesi, procuror general la acel moment, nu a dat curs invitaţiei, motivând că legislaţia nu îi permite. O nouă solicitare a fost transmisă ieri, pentru 20 iunie, iar Comisia de anchetă a invocat o decizie a CSM din 2007, care le-ar permite procurorilor să particiepe la audieri în Parlament./avladucu

*****

Fostul premier Emil Boc urmează să fie audiat astăzi în cadrul anchetei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009. Tot astăzi era programată şi şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, procuror general în acea perioadă, însă aceasta a anunţat că nu va da curs invitaţiei motivând că legea şi Constituţia nu ar permite magistraţilor să fie audiaţi în Legislativ. Preşedintele Comisiei de anchetă, senatorul Mihai Fifor, a invitat-o însă din nou săptămâna viitoare, invocând o decizie a CSM din 2007. Între timp, conducerea Parlamentului a prelungit cu încă 60 de zile activitatea Comisiei de anchetă. Termenul de finalizare a raportului a fost decalat astfel până la începutul lunii septembrie, transmite redactorul RRA, Angela Matei. /avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie