Cod roşu de caniculă în mai multe judeţe din ţară

Meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru mâine, când se anunţă o zi cu temperaturi incendiare în mai mult de jumătate de ţară. Mâine sunt prognozate temperaturi şi de 44 de grade Celsius la umbră în sudul Olteniei şi al Munteniei – foarte aproape de maxima istorică înregistrată acum 65 de ani. Meteorologul Mihai Timu cu toate informaţiile despre acest val de căldură.

Mihai Timu: 19 judeţe, din cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Moldovei vor intra sub incidenţa unui cod roşu mâine de la ora 10:00 până la ora 21:00 şi vorbim de judeţele dinspre Dolj – Vâlcea până la Iaşi – Neamţ, inclusiv Municipiul Bucureşti. În aceste zone ne aşteptăm frecvent la maxime cuprinse între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei chiar valorile termice vor urca spre 42 – 44 de grade. De altfel, nu este exclus să ne apropiem la un moment dat la câteva zecimi şi de recordul absolut, adică cea mai mare temperatură maximă înregistrată vreodată în România care datează din 10 august 1952. Să nu uităm că mâine vor mai fi în cod portocaliu 14 judeţe, tot din sudul, centrul şi estul ţării şi încă şase în cod calben.

Realizator: Şi tot de mâine după amiază revin furtunile în nordul, nord-estul şi centrul ţării. Duminică vor ajunge şi în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei. Vor fi vijelii, căderi de grindină şi ploi torenţiale./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie