LA STAMPA: În România există un „cimitir vesel” care îi pomeneşte pe morţi prin opere de artă şi multă ironie

Un cimitir „vesel”, care este vizitat ca un muzeu. La Săpânţa, în România, la patru kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina, se află coloratul Cimitir Vesel, un loc unic: mormintele sunt pictate cu scene (ironice) din viaţa persoanei care este înmormântată acolo, crucile din lemn sunt toate sculptate şi au culori aprinse, în timp ce pe piatra de mormânt nu sunt cuvinte de doliu, ci glume şi poezii umoristice care îl descriu pe defunct.

Românii consideră moartea un moment foarte solemn, dar acest cimitir este asociat culturii anticilor daci, a căror filosofie se baza pe nemurire: ei considerau moartea un moment de bucurie, care îl duce pe defunct spre o viaţă mai bună decât precedenta. De aici, pietrele de mormânt neobişnuite şi decoraţiile.

În Cimitirul Vesel se află în prezent 800 de morminte decorate şi este vizitat zilnic exact ca o galerie de artă. Prima operă datează din 1934 şi a fost realizată de artizanul, poetul şi pictorul Stan Ioan Pătraş, care a decis să realizeze el însuşi viitorul său monument funerar. Însă, mormântul cel mai celebru este cu siguranţă cel al lui Dumitru Holdiş, ale cărui miniaturi au devenit chiar şi suveniruri pe care le putem lua acasă.

Epitafurile cimitirului sunt toate strânse în cartea „Inscripţiile vorbitoare din cimitirul de la Săpânţa” («Le iscrizioni parlanti del cimitero di Săpânţa») scrisă de profesorul Bruno Mazzoni. Un exemplu? „El iubea caii. Mai iubea şi altceva. Să stea la masa unui bar. Lânga nevasta altuia” sau „Cei care iubesc palinca bună ca mine vor pătimi, pentru că eu palinca am iubit-o şi cu ea în mână am murit”. Pe scurt, un mod de a depăşi cu ironie frica de moarte şi de a fi amintiţi pentru totdeauna cu zâmbetul pe buze.

Articol: Noemi Penna

Traducerea: Oana Avram

http://www.lastampa.it/2017/07/01/societa/viaggi/mondo/in-romania-c-un-cimitero-allegro-che-ricorda-i-morti-con-opere-darte-e-tanta-ironia-TYB0S31ynDgt9sKNTosI1I/pagina.html

LA STAMPA – 1 iulie 2017