Cardul european de sănătate asigură asistenţa medicală de urgenţă într-o ţară europeană

Realizator: Asistenţa medicală de urgenţă într-o ţară europeană poate fi asigurată de Cardul european de sănătate. În cazul în care plecaţi în vacanţă, într-o călătorie de afaceri sau de studii pentru o perioadă de cel mult şase luni în Uniunea Europeană, Islanda şi Norvegia şi vă îmbolnăviţi aveţi acces la serviciile medicale de urgenţă din ţara în care vă aflaţi.

-: Am avut cunoştiţe care şi-au făcut asigurare, dar nu ştiu dacă au avut şi cardul respectiv la ei.

-: Nu-l am, dar cred că este necesar, pentru că dacă ai nevoie să călătoreşti şi în alte ţări din Europa eşti asigurat.

-: Probabil că este util, dar am înţeles că formalităţile sunt foarte complicate.

Reporter: Cardul european de sănătate asigură accesul la serviciile medicale de urgenţă din UE în aceleaşi condiţii ca al unui cetăţean al ţării respective. Purtătorul de cuvânt al CNAS a municipiului Bucureşti, Cristina Căliniu, spune cum putem intra în posesia unui card european de sănătate.

Cristina Căliniu: Cardul european se eliberează de către Casa de Asigurări de Sănătate la care suntem asiguraţi în baza unei cereri a adeverinţei de asigurat, respectiv de salariat pentru persoanele angajate şi a unei copii după actul de identitate.

Reporter: În momentul în care mergem în străinătate şi se întâmplă să avem nevoie de medic cum procedăm?

Cristina Căliniu: În principiu, cei care au astfel de probleme medicale se adresează oricărei unităţi sanitare publice şi prezintă acest document.

Reporter: Cardul este gratuit şi are un termen de valabilitate de şase luni. În momentul în care expiră se reia procedura pentru obţinerea unui nou card./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie