Editura Casa Radio – sesiune de autografe cu dirijorul Cristian Mandeal şi violonistul Răzvan Stoica

Vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00, publicul meloman are ocazia de a-i întâlni, în concert la Sala Radio, pe dirijorul Cristian Mandeal şi violonistul Răzvan Stoica, alături de Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio. Programul prezentat cuprinde Uvertura operei „Coţofana hoaţă” de Gioacchino Rossini, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Nicolò Paganini şi Suitele I şi II „Daphnis şi Chloé” de Maurice Ravel.

            La finalul spectacolului, Editura Casa Radio prelungeşte întâlnirea cu cei doi apreciaţi artişti, prin organizarea, în foaierul central al Sălii de concerte Radio, a unei sesiuni de autografe oferite pe albumele realizate de Cristian Mandeal şi Răzvan Stoica la Casa Radio.

             În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât pe scene internaţionale, cât mai ales în România.

            A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 și 2003. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991-2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România.

            În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi soliști ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israeli Orchestra – Haifa (1999-2002) și la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Invitat Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006-2013).

            Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

             După studiile urmate în ţară cu profesorii Ştefan Gheorghiu şi Modest Iftinchi, Răzvan Stoica şi-a continuat pregătirea muzicală în Olanda, studiind la Conservatorul Regal din Amsterdam cu Ilya Grubert, dar a participat şi la cursuri de măiestrie cu violoniştii Leonidas Kavakos, Krzysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis şi Pinchas Zuckerman.

            Violonistul are în palmares aproape 30 de premii naţionale şi internaţionale. Din 2009, Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius datată 1729, pe care a câştigat-o la o competiţie desfăşurată la Salzburg, la care a avut 170 de contracandidaţi.

            Răzvan Stoica evoluează, atât ca solist invitat, cât şi în recitaluri în cadrul “Duo Stoica”, pe scene celebre precum „Royal Concertgebouw” din Amsterdam, „Gewandhaus” – Leipzig, „Het Concertgebouw” –  Amsterdam, „Konzerthaus” – Berlin şi „Musikverein” din Viena, „Theatre des Champs Elysees” – Paris, „Teatro San Barnaba” – Brescia, „Teatro Carlo Felice” – Genova, Palacio de Festivales – Santander.