Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a NATO a început, vineri, la Bucureşti

Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a NATO a început, ieri, la Bucureşti cu menţionarea Rusiei printre principalele ameninţări la adresa Alianţei. Pe agenda de lucru a sesiunii sunt o serie de rapoarte care acoperă majoritatea domeniilor de acţiune a NATO, de la ameninţări clasice la cele noi, de la război hibrid la război informaţional. Carmen Gavrilă, cu detalii:
Reporter: Şeful Delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a NATO, Vergil Chiţac, a menţionat printre provocările cu care se confruntă acum Alianţa ameninţările care vin dinspre Rusia şi a explicat contextul în care are loc sesiunea anuală a Adunării.
Vergil Chiţac: Alianţa NATO este profund subminată şi se înceracă destabilizarea, dacă nu chiar destructurarea Uniunii Europene.
Reporter: Secretarul general al Adunării Parlamentare a NATO, David Hobbs, a răspuns la o întrebare Radio România că Alianţa are de lucrat la o actualizare a legislaţiei pentru ca militarii şi tehnica NATO să poată fi deplasată mai uşor şi mai repede, acolo unde apar ameninţări. În esenţă, a spus David Hobbs, legislaţia trebuie actualizată conform realităţilor. Preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli, a declarat că, în ce priveşte flancul estic al Alianţei şi eventuala întârire a prezenţei militare aici, Adunarea Parlamentară nu poate să ofere decât sprijin politic, dar cert este că, în această regiune, Alianţa este pregătită pentru orice tip de urgenţă,
Paolo Alli: Apărarea graniţelor NATO din Est nu înseamnă numai apărarea României sau a statelor baltice, ci înseamnă apărarea întregii Alianţe. Pe flancul estic al NATO avem tensiuni în creştere cu Rusia, iar securitatea Mării Negre este crucială nu doar pentru România sau Bulgaria, ori alte ţări care se confruntă direct cu aceste ameninţări în Marea Neagră, ci şi pentru Europa întreagă şi pentru Alianţa euroatlantică.
Reporter: Paolo Alli a menţionat că România este unul dintre cei mai importanţi membri NATO şi este profund angajată în tot ce înseamnă secuitatea Alianţei./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 octombrie