Exponatul lunii noiembrie 2017 la Muzeul Național de Istorie a României: Venus Pudica pe o furcă de tors din os descoperită la Capidava

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în perioada 17 noiembrie – 12 decembrie 2017, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesă deosebită, recent descoperită prin cercetare arheologică – o furcă de tors din os cu reprezentarea Venus Pudica de la Capidava. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc vineri, 17 noiembrie a.c., începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

Micro-expoziția prezintă o descoperire făcută recent, în timpul campaniei de cercetare arheologică din anul 2016, la Capidava, fortăreața romană și bizantină timpurie situată pe frontiera romană a Dunării de Jos. Obiectul a fost descoperit în unul dintre edificiile aflate în cercetare din cuprinsul acestui important sit arheologic.

Cercetarea „Edificiului cu absidă” de la Capidava a fost demarată în anii 1950. Clădirea este situată lângă colțul de sud al cetății în vecinătatea marelui Horreum (grânar). În anul 2013,  cercetările din sectorul VII al sitului au fost reluate și continuate anual sub egida Muzeului Național de Istorie a României. În anul 2016, în cursul cercetării arheologice a nivelului romano-bizantin de secol VI, pe podeaua din lut a edificiului a fost găsită furca-degetar, împreună cu alte obiecte, cum ar fi o lampă de tip dunărean (specifică secolului amintit) și câteva fragmente de farfurii din ceramică de import africană.

      Furca din os este alcătuită dintr-un cilindru plat, decorat în partea superioară cu o siluetă feminină, probabil zeița Venus, și un inel circular la capătul inferior. În această reprezentare, zeița își ține cu mâna stângă veșmântul care stă să cadă, iar cu mâna dreaptă își acoperă sânul stâng – postura clasică denumită Venus Pudica. Mica statuetă sculptată în partea superioară a obiectului ar putea la fel de bine să fie și un simbol sincretic al fertilității, combinând credințe mai vechi cu tradiția romană. Starea de conservare este bună, piesa fiind intactă.

Furcile-degetar sunt mai des întâlnite în zona estică a Imperiului Roman, din Panonia până în zona Dunării de Jos și dincolo de aceasta. Furcile de tors de acest fel, anume cele cu imaginea lui Venus, sunt ceva mai rare, iar majoritatea apar în contexte funerare.

Paralele se pot face cu obiecte asemănătoare descoperite la Dinogetia, Porolissum, Bosporus  și Salona, dar și în Egipt, la Madytos, sau în Asia Mică, la Efes, însă ele nu prezintă urme de folosire, fiind descoperite în contexte funerare.

Furca descoperită la Capidava este cea mai târziu databilă piesă de acest tip și, de asemenea, singura găsită într-un context pur domestic, fiind în mod clar folosită pentru tors. Noutatea acestei descoperiri, de fapt adevărata descoperire, nu este artefactul în sine, ci trăinicia unui set de valori romane timpurii, chiar republicane, ce se regăsesc într-un complex de locuire din secolul al VI-lea, de la periferia Imperiului.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 noiembrie – 12 decembrie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9:00 – 17:00.

 Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021.315.82.07 / int. 1008; Tel: 021.313.19.25

E-mail: relatiipublice@mnir.ro

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage