Patriarhul Daniel al BOR participă la manifestările legate de restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, acum 100 de ani

Capii bisericilor ortodoxe, între care şi patriarhul Daniel s-au reunit la Moscova pentru a participa la manifestările religioase organizate la împlinirea unui secol de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Cu mai multe informaţii, corespondentul nostru în Federaţia Rusă, Alexandru Beleavschi.
Reporter: Patriarhul Daniel, alături de întâi stătătorii şi episcopii a 14 biserici ortodoxe, patriarhul Kiril al Rusiei şi peste 300 de episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, vor oficia în această dimineaţă o liturghie solemnă la catedrala patriarhală Hristos Mântuitorul din Moscova. Va fi momentul culminant al manifestărilor consacrate centenarului restaurării patriarhatului în Biserica Rusă. Seara, şefii delegaţiilor bisericilor ortodoxe se vor întâlni la Kremlin cu preşşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ieri, delegaţia BOR, în frunte cu patriarhul Daniel, au avut o întâlnire bilaterală cu patriarhul Kiril, care, deschizând discuţiile a spus:
Patriarhul Kiril: Sunt bucuros că sărbătorirea restabilirii patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă a devenit o sărbătoare general ortodoxă. Aceasta ne spune că suntem împreună și la bucurie și în durere. Avem credința că această sărbătorire va sluji la întârirea în continuare a cooperării pan-ortodoxe și unității noastre.
Reporter: La rândul său, patriarhul Daniel a declarat.
Patriarhul Daniel: Ne-am rememorat suferințele prin care a trecut Biserica Ortodoxă Rusă și alte biserici din Europa Răsăriteană. Am văzut trecerea de la răstignire la înviere, de la o biserică prigonită la o biserică înviată și înnoită.
Reporter: Cei doi patrirahi au convenit să continuie colaborarea între instituţiile de învăţământ teologic superior, prin schimburi de studenţi, iar la finalul întrevederi au făcut schimbde cadouri.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie)