Matthias Manasi, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

 

Matthias Manasi

Matthias ManasiApreciat atât de public, cât şi de muzicienii cu care a colaborat, Matthias Manasi desfăşoară o frumoasă activitate artistică, în calitate de dirijor şi pianist. A fost capelmaistru al Operei de Stat din Wrcoław, Polonia, fiind responsabil pentru numeroase producţii de operă, iar în 2012 a fost dirijor invitat al Operei Naţionale Polone. A fost director muzical al Festivalului Internaţional Punta din Montevideo, dirijor şef al Orchestrei Camerata Italiana din Napoli, în perioada 2007-2010 a fost capelmaistru al Erzgebirgische Philharmonie Aue, iar în 2013 a fost dirijor al Operei din Constanţa. Matthias Manasi a avut şansa de a fi asistentul lui Miguel Gomez Martinez la Orchestra Radiodifuziunii bavareze şi capelmaistru al Operei din Passau, Germania.

A colaborat cu Wiener Mozart Orchester, Orchestra Sinfonica di Roma, Orchestra Sinfonica Metropolitana di Bari, Orchestra Operei de Stat din Hanovra, Opera de Stat Braunschweig, Opera din Leipzig, Opera din Kassel, Opera din Oldenburg. A dirijat numeroase spectacole de operă: La Bohème, Don Giovanni, Flautul fermecat, Cavalerul rozelor, Parsifal, Olandezul zburător, Macbeth, Pescuitorii de perle, Samson şi Dalila, Evgheni Oneghin, şi a fost invitat la celebrul Festival Rossini în Bad Wildbad.

Personalitatea sa artistică se manifestă şi la claviatura pianului, Matthias Manasi fiind recunoscut ca un pianist de excepţie care a susţinut concerte şi recitaluri în toată lumea. Pasiunea pentru pian şi dirijat a fost un factor determinant care l-a însufleţit să le studieze în paralel, astfel că după studii de pian cu Andrejz Ratusinski şi dirijat cu Thomas Ungar la Universitatea de Muzică din Stuttgart, s-a perfecţionat cu Karl Österreicher în arta dirijorală şi în arta pianistică alături de Carmen Piazzini. În 1995 a primit diploma de licenţă pentru interpretare pianistică la Universitatea din Karlsruhe şi o diplomă de dirijat în cadrul Universităţii de Muzică din Stuttgart, în 1996. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu Gianluigi Gelmetti, Jorma Panula, Kurt Masur, iar după terminarea studiilor a fost asistent al lui Manfred Honeck şi Hilary Griffith.

Olga Pak

Olga PakNăscută la Novosibirsk, Rusia, Olga Pak a studiat la Şcoala de Muzică din oraşul natal. S-a perfecţionat cu Ilan Gronich la Conservatorul din Versailles şi cu Mark Gothoni la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la numeroase concursuri şi a urmat cursuri de formare cu Zakhar Bron, A. Brussilovsky, Vadim Repin, Kent Nagano, Nikolaus Harnoncourt, Igor Ozim.

A susţinut concerte în calitate de solistă, dar şi în diverse ansambluri camerale, alături de sora sa, Irina Pak, în Europa, America de Nord şi Asia. Un moment important al carierei sale l-a constituit concertul în aer liber susţinut în faţa Porţii Brandenburg, alături de Nigel Kennedy, în 2009. Artistă complexă, Olga Pak a hotărât să valorifice experienţele artistice acumulate în concerte şi la primul pupitru al orchestrei Berliner Camerata, în calitate de concertmaestru. Olga Pak este şi concertmaestru al Festivalului Classical Music din Zürich.

RADOR – 6 decembrie