Eveniment comemorativ la Templul Coral din Capitală

Acţiunile istorice prin care membrii Casei Regale i-au sprijinit pe evreii din România au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment comemorativ, organizat la Templul Coral din Capitală. Participanţii au vorbit despre intervenţia regelui Mihai I şi a mamei sale, regina Elena, pentru a fi oprite deportările în Transnistria în 1942, sprijinul pentru a fi trimise ajutoare celor deja deportaţi şi contribuţia avută la aducerea copiilor orfani din Transnistria în România.
La eveniment a fost prezent Alexandru Elias, un membru al Organizaţiei sioniste Haşomer Haţair, care a fost graţiat prin ordinul regelui Mihai I.
Alexandru Elias: „Nu l-am cunoscut personal niciodată, dar faptul că am o copie a cererii părinţilor pe care se scrie „Se graţiază – Mihai, Rege” a însemnat enorm”.
Vorbitorii au subliniat contribuţia Casei Regale din România pentru salvarea evreilor în timpul Holocaustului şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de acţiunile şi hotărârile luate.
Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România: „A fost o adunare de ţinută în care oamenii şi-au exprimat veneraţia pentru regele Mihai I, mergând pe două valori extrem de importante ale iudaismului: memoria şi recunoştinţa. N-am uitat ce a fost şi cum a fost şi cine s-a implicat în uşurarea soartei noastre”.
Regele Mihai I a primit în anul 2009 titlul şi medalia de onoare „Prieten al Comunităţilor Evreişti din România”/csimion/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)