Lumea ştiinţifică din ţară îi aduce un ultim omagiu preşedintelui Academiei Române

Lumea ştiinţifică din ţară îi aduce un ultim omagiu preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, care a încetat din viaţă ieri la 74 de ani, după o suferinţă îndelungată. Academia Oamenilor de Ştiinţă subliniază că este o pierdere ireparabilă pentru cunoaşterea şi civilizaţia românească şi aminteşte că Ionel-Valentin Vlad, a fost ‘un pionier în domenii de vârf şi de avangardă ale fizicii, o autoritate recunoscută pe plan internaţional. Domeniile sale de competenţă cuprindeau optica neliniara, prelucrarea optică a informaţiei, sau holografia şi instrumentele optice cu laser. A fost una dintre persoanlităţile cu o contribuţie importantă la dezvoltarea cercetării româneşti, iar în una dintre ultimele sale apariţii publice, a deplâns lipsa fondurilor pentru acest domeniu:
Ionel Valentin Vlad: „Avem cam o treime din numărul mediu de cercetători din Uniunea Europeană şi procentul din PIB alocat cercetării este nesemnificativ în comparaţie cu alte ţări europene, un 0,3% PIB. Cum să fii competitiv în aceste condiţii”?
Ionel Valentin Vlad a fost presedintele Academiei Române din 2014. Era cavaler al Ordinului National Steaua României. Va fi înmormântat joi, 28 decembrie, la Cimitirul Bellu din Capitală./aboboc/dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 decembrie)