2017. december 29

Franciaország bukaresti nagykövetsége figyelemmel követi a román igazságügyi reform alakulását

Franciaország bukaresti nagykövetsége figyelemmel követi a román igazságügy átszervezését és a társadalom keretében zajló vitákat. Mi több, a nagykövetség saját hivatalt hozott létre az igazságügyi törvények leforditására. Igy reagált a francia diplomáciai misszió azt követően, hogy Florin Iordache, a parlamenti különbizottság elnöke megküldte a külügyminiszternek és a bizottság honlapján közölte a három igazságügyi törvényt módositó tervezetek angol forditását, abbóli meggondolásból, hogy Teodor Melescanu vizsgálja felül e tervezeteket a bukaresti külföldi nagykövetekkel együtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Kormányátalakítást emleget Liviu Dragnea

Januárban fontolóra veszi a koalíció, hogy szükséges-e a kormányátalakítás – mondta Liviu Dragnea csütörtök este a România Tv-nek adott interjúban. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta: eddig nem volt idejük dönteni ebben a kérdésben, de a kisebbik kormánypárt (ALDE) vezetőjével, Călin Popescu-Tăriceanuval és a kormányfővel folytatott megbeszéléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy januárban fontolóra veszik, szükséges-e vagy sem a kormányátalakítás. Dragnea hozzátette: elégedett a kormány idei tevékenységével, de jövőre még nagyobb hatékonyságot vár el a Tudose-kabinettől. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Németország bukaresti követsége nem kapta meg az igazságügyi törvények fordítását

Németország bukaresti nagykövetsége nem kapta meg a parlament által elfogadott törvények fordítását – közölte a diplomáciai képviselet. Azt követően reagált így a követség, hogy csütörtökön az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke azt mondta, elküldte Teodor Meleşcanu külügyminiszternek a 2004/303-as, a 2004/304-es és a 2004/317-es törvényt módosító jogszabályokat, hogy utóbbi ismertesse ezeket a külföldi nagykövetekkel, illetve a Romániát más országokban képviselő diplomatákkal. Florin Iordache bizottsági elnök állítólag több dokumentumot is elküldött Teodor Meleşcanunak, köztük egy ismertetőt az igazságügyi törvények módosításairól, illetve a három törvényt módosító tervezetek angol fordítását is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Demeny Andrei, RADOR