Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Şi anul acesta, mii de turişti moldoveni şi ruşi au ales să petreacă Sărbătoarea Naşterii Domnului în staţiunile montane din România. În ţara noastră, Crăciunul pe rit vechi este celebrat de bisericile sârbeşti, ucrainene şi ruseşti. O astfel de comunitate se află şi în judeţul Suceava, unde ruşii lipoveni păstrează nealterate vechile obiceiuri.
Reporter: Mihaela Buculei – Aproximativ 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava sărbătoresc Crăciunul, care este o sărbătoare pur spirituală. Accentul se pune pe rugăciuni.
-: De obicei încearcă toţi să vină la biserică. Apoi ajungem acasă, ne închinăm, se gustă din bucate după un post mai greu.
-: După oficierea Liturghiei, copiii se întorc la casele lor, stau la masă împreună cu familia, după care încep a colinda pe la rude, pe la cei cunoscuţi şi pe la cei apropiaţi. De pe masa de Crăciun, mai tradiţională, să nu lipsească răciturile.
Reporter: O urare sau cum se obişnuieşte la dvs?
-: Multă sănătate, fericire, un an plin de realizări şi un La mulţi ani!
Reporter: Tot acum, sute de cetăţeni din Republica Moldova sunt veniţi în judeţ la diferite pensiuni pentru a petrece Crăciunul, unde au parte şi de o masă cu bucate tradiţionale./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie)