Chişinăul salută desemnarea lui Franco Frattini în calitate de reprezentant special pentru Transnistria

Realizator: Chişinăul salută desemnarea fostului ministru de externe italian, Franco Frattini, în calitate de reprezentant special pentru Transnistria. Ex-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Franco Frattini, este cunoscut şi pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în privinţa apropierii de Uniunea Europeană. El a declarat, într-un interviu pentru Ria Novosti, că a dezvoltat relaţii bune şi cu autorităţile ruse care, în opinia sa, trebuie să joace un rol important în rezolvarea conflictului transnistrean. De la Radio Chişinău relatează Ala Boţan:

Reporter: Noul reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Franco Frattini, este cunoscut la Chişinău inclusiv datorită susţinerii acordate Republicii Moldova pe durata mandatului său de vicepreşedinte al Comisiei Europene, între anii 2004 şi 2008. Într-un interviu pentru agenţia rusă Ria Novosti, el a declarat că are încredere în contribuţia Moscovei la reglementarea conflictului transnistrean, fără de care realizarea Acordului de reconciliere nu ar fi posibilă. Frattini a precizat, în acelaşi timp, că în calitate de comisar european, a făcut multe pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în special cu privire la aspectele legate de vize.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a salutat numirea fostului şef al Diplomaţiei italiene în calitate de reprezentant special al OSCE pentru Transnistria. Ministerul precizează într-un comunicat de presă că la reuniunea specială a Consiliului Permanent al OSCE de ieri, Chişinăul a reiterat necesitatea promovării procesului de negocieri în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean. O reuniune a subcomitetului privind conflictele din statele membre ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va avea loc marţi, 16 ianuarie la Paris. În cadrul acesteia este programată o întâlnire a noului vicepremier pentru reintegrare, Cristina Lesnic, şi a reprezentanţilor Administraţiei separatiste de la Tiraspol./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie