În sistemul sanitar veniturile vor urca direct pe grila din anul 2022, iar personalul didactic va primi în plus 20%

Se aplică de astăzi o serie de creşteri salariale majore pentru doctori, personalul medical şi pentru profesori. „După mărirea care va fi operată începând de astăzi salariile medicilor români vor depăşi media europeană” – a declarat la Radio România Actualităţi ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. În sistemul sanitar veniturile vor urca direct pe grila din anul 2022, iar personalul didactic va primi în plus 20%. Ministrul Muncii a explicat în Rubrica „Apel matinal” motivele pentru care măririle salariale din sănătate au fost operate mai devreme decât era planificat.
Lia Olguţa Vasilescu: Această categorie socială ar trebui să fie printre cele privilegiate. Exodul medicilor în ultimul an a fost foarte mare, circa 15.000 de medici au părăsit România şi se află în spitale din Marea Britanie, din Germania, din alte ţări ale Uniunii Europene, şi atunci am considerat că este necesar să facem această majorare de salarii să fie aproape ca în Uniunea Europeană. De fapt, la ora actuală, dacă punem şi sporurile, suntem chiar peste media Uniunii Europene.
Realizator: Salariul unui medic primar ar urma să crească de la aproximativ 4.000 de lei la 15.000 de lei brut, la care se adaugă vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază – a mai spus Lia Olguţa Vasilescu. În învăţământul preuniversitar, pentru un profesor de gradul I salariul de bază va ajunge până aproape de 6.000 de lei./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 martie